Osnovni dohodak: Mještani švajcarskog sela dobijaće 2.570 dolara mjesečno, bez ikakve obaveze

Podijeli

Ideja osnovnog dohotka, određene svote novca za sve građane bez ikakve obaveze, sve je prihvaćenija. Sada je i većina stanovnika švajcarskog sela Rheinau prihvatila eksperiment, javlja Bloomberg.

To znači da će svaki stanovnik sela na granici s Njemačkom dobiti džeparac od 2.570 dolara, bez ikakvih obaveza i pitanja šta će napraviti s tim novcem.

No, iako se to nama čini kao ogromna svota, u Švajcarskoj zapravo vrijedi vrlo malo. Poređenja radi, blagajnica koje je tek počela raditi u švajcarskom gradu Basel zarađuje oko 3.500 dolara mjesečno, piše Jutarnji.

Rheinau ima 1.300 stanovnika, a više od 50 odsto je glasalo za uvođenje osnovnog dohotka. Sada se planira pokretanje crowdfunding kampanja za prikupljanje potrebnih sredstava. To znači da novac neće dati vlada već će doći iz privatnih izvora.

Švajcarska je, inače, prije dvije godine pokušala da uvede državnu stipendiju bez ikakvih ualova, ali ta inicijativa nije skupila dovoljno glasova.

Ideja osnovnog dohotka, bez ikakvih obaveza, postoji već nekoliko vjekova, ali je tek u posljednje vrijeme dobila na većoj važnosti. Podržavaju je Mark Zuakerberg i Ilon Mask jer je to, u neku ruku, njihovo izvinjenje onima koju su zbog tehnološkog napretka ostali bez posla i prihoda.

Osnovni dohodak isprobale su Finska i Kanada, a zagovara ga i nova italijanska populistička vlada.

“Teško je reći ne besplatnom novcu”, zaključuje Bloomberg.