Zapadni Balkan i dalje energetski zavisan

Podijeli

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić rekao je da je zemljama jugoistočne Evrope potrebna jaka saradnja i Master plan zbog energetske bezbjednosti.

On je na Energetskom forumu za jugoistočnu Evropu u Solunu rekao da je energetika odavno prestala da bude ekonomska tema i postala geopolitičko pitanje koje duboko zadire u bezbjednost svih država, saopštilo je ministarstvo na čijem je čelu.

“Mi, zemlje Zapadnog Balkana, imamo iste prioritete – sigurnost snabdijevanja, diversifikaciju izvora, konkurentno tržište, veće učešće obnovljivih izvora energije, a malo je vjerovatno da svaka ponaosob sama ispuni sve te zahtjeve”, ocenio je Antić koji je na forum došao na poziv grčkog kolege Jorgosa Statakisa.

On je kazao da su zemlje Zapadnog Balkana imale puno zajedničkih aktivnosti u prethodnom periodu i da su zajedno radile na regionalnom povezivanju i stabilnosti.

Ocijenio je da su formati Zapadni Balkan 6 (WB 6) i Energetska zajednica dali veliki doprinos, ali i da duboko vjeruje da su bilateralni susreti i međusobno razumijevanje najznačajniji za region.

Antić je ocijenio da je Zapadni Balkan energetski zavisan i decenijama pati od manjkave infrastrukture.

“Prioriteti su nam izgradnja i finansiranje alternativnih pravaca snabdijevanja, a treba imati na umu da su takvi projekti skupi i da, po pravilu, nemaju komercijalne efekte”, kazao je Antić.