Oleg Deripaska Platamuni Vila

Deripaska samom sebi blokirao vilu kod Budve zbog pozajmice od 50 miliona eura

Podijeli

Ofšor kompanija “Tangril equities limited” sa Britanskih djevičanskih ostrva koju povezuju sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom blokirala je raskošni ljetnjikovac na rtu Platamuni kod Budve, na osnovu pozajmice od 50 miliona eura kćerki firmi “Overseas assets management” osnovanoj u Crnoj Gori.

Na osnovu hipoteke upisane 5. septembra u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, da se zaključiti da je upravo toliko novca potrošeno za gradnju 11 luksuznih vila.

Kao vlasnik kompleksa upisana je kompanija “Overseas assets management“ čiji je, prema Centralnom registru privrednih subjekata, stoodstotni osnivač upravo firma sa egzotičnih ostrva.

“Hipoteka prvog reda u iznosu od 39.251.208,61 američkih dolara kao iznos zakonske zatezne kamate…, maksimalni iznos glavnice zajma 50.000.000 eura hipotekarnog povjerioca ‘Tnagril equitieslimited’, a na osnovu ugovora o hipoteci od 14. avgusta 2018. ovjerenog kod notara u Kotoru“, nevedeno je kao teret u katastarskoj evidenciji, pišu Vijesti.

Upisivanjem hipoteke očigledno se i zvanično se “stavlja šapa“ na nekretnine, kako bi utrošeni novac i formalno bio osiguran.

Rezidencijalni kompleks na Platamunima objedinjuje dvije centralne, mermerom obložene palate od gotovo 2.000 kvadrathni metara i devet vila od po 100 do 300 kvadrata. Unutar kompleksa koji se dvije godine koristi u turističke srvhe nalaze se svi prateći sadržaji, od bazena, do ugostiteljskog objekta.

Kompleks je izgrađen na parceli od gotovo 20.000 kvadrata, opasan je pet metara visokim kamenim zidom i prilaz je strogo zabranjen.

Gostima je obezbijeđena potpuna diskrecija nedaleko od plaže Ploče, a do ljetnjikovca vodi put slijepi put koji obezbjeđenje danonoćno čuva.

Deripaskina firma kupila je zemljište na pjeni od mora za 627.000 eura, odnosno 18 eura po metru kvadratnom, na tenderu bivšeg Fonda za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore…

Od državnog preduzeća “Morsko dobro” dokupljen je još hektar. Osim ljetnjikovca, nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma planirao je i izgradnju turističko-apartmanskog kompleksa na gotovo pola miliona kvadrata, koje je preko svoje firme “K.P.M. limited” kupio u zeleđu plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna.

Ta kompanija je prije godinu i po predala zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, ali procesdura dobijanja građevinske dozvole nije nastavjena.

Dvije firme koje kontroliše Deripaska vlasnici su 550.000 kvadrata zemlje.

Gradili i bez dozvole, sada legalizuju

Kompanija “Overseas assets management“ zatražila je od Opštine Kotor legalizaciju djelova kompleksa za koje nije imala građevinsku dozvolu.

Firma je početkom marta predala zahtjev za legalizaciju suterena od 97 kvadrata jedne od luksuznih vila u rezidencijalnom kompleksu, da bi početkom jula predala novi zahtjev u kome stoji da je izgradila bez dozvole i vilu od 332 kvadrata sa prizmeljem i spratom.

Za pomenutu nepokretnost firma nije plaćala porez.