Novi iPhone i iWatch nijesu oduševili ulagače, dionica Applea oslabila 1,2 odsto

Podijeli

Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dok je Nasdaq pao jer su se dionice tehnoloških kompanija našle pod pritiskom zbog mogućih novih regulacija u tom sektoru.

Dow Jones ojačao je 27 bodova ili 0,11 posto, na 25.998 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,04 posto, na 2.888 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,23 posto, na 7.954 boda.

Blagi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se vijesti o novom krugu pregovora između SAD-a i Kine, što je ponešto smanjilo bojazni ulagača od eskalacije trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Pad Applea

Nasdaq indeks pao je, pak, zbog pritiska na tehnološki sektor. Nakon što je dan prije cijena dionice Applea skočila 2,5 posto, juče je pala 1,2 posto jer ulagače nije oduševilo predstavljanje novih modela iPhonea i iWatcha.

„Čini se da je ponuda novih Appleovih modela uspavala Wall Street. A s obzirom na strahovanja od carina i svjedočenja društvenih mreža, ovo je bio težak dan za tehnološki sektor”, kaže Daniel Morgan, potpredsjednik u kompaniji Synovus Trust Company, prenosi Hina.

Naime, američki Senat zakazao je za kraj septembra saslušanje šest tehnoloških kompanija o tome kako štite lične podatke korisnika, a ulagači se plaše da će to dovesti do novih regulacija u tom sektoru.

Zbog toga je cijena dionice Twittera pala 3,7, a Alphabeta 1,5 posto.