CRBC gradi najduži tunel u Srbiji

Podijeli

Kineska kompanija CRBC izvodiće radove na Fruškogorskom koridoru, a odluka o modelu finansiranja brze saobraćajnice biće doneta uskoro, piše list Dnevnik.

CRBC gradi i prvu dionicu autoputa u Crnoj Gori, od Smokovca do Mateševa.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je za Fruškogorski koridor pripremljena praktično sva potrebna dokumentacija, koju su zajedno finansirali Vlada Vojvodine i nadležno ministarstvo. On je naveo da Pokrajinska vlada ima informacije o tome da za finansiranje projekta koridora postoje dvije varijante: da se novac obezbijedi kreditom ili putem koncesije.

“Očekujemo da će Vlada Srbije u narednih nekoliko mjeseci opredijeliti model finansiranja i da praktično nakon toga naredne godine možemo imati ugovor u rukama, pod uslovom da to ne bude koncesiona varijanta. Jer ukoliko bude, ta procedura će trajati malo duže”, istakao je Mirović.

On je rekao i da su sve neophodne pripreme završene, uključujući i rješavanje imovinskih odnosa, kao i da postoje svi osnovi za ugovaranje tog posla.

Fruškogorski koridor dio je putnog pravca Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica-granica sa Bosnom i Hercegovinom, koji spaja Srbiju sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i širim okruženjem.

Povezaće tri opštine – Novi Sad, Irig i Rumu. U perspektivi, ovaj putni pravac povezaće Vojvodinu i zapadnu Srbiju, ali i Koridor 10 i Koridor 11 sa Koridorom 5c, pravac Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Mostar-Ploče.

Najvažniji značaj koridora Novi Sad – Ruma sa tunelom je taj što će se konačno riješiti ogroman problem prolazaka teretnjaka preko Fruške gore i kroz Irig, kuda prolazi najprometnija saobraćajnica u Srbiji sa dnevnim prosjekom prolazaka od 10.000 do 12.000 vozila.

Ključni građevinski objekat ove saobraćajnice je tunel “Iriški venac” kroz Frušku goru, kao dvocevni tunel u dužini od oko 3,5 kilometara, koji će ujedno biti i najduži tunel u Srbiji.