EPCG kupljene akcije mora prodati ili – poništiti

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u petak je od odlazećeg suvlasnika, italijanske kompanije A2A, preko berze otkupila 9,946 odsto akcija za 51,65 miliona eura, ali će, shodno važećem Zakonu o privrednim društvima, morati da ih proda ili otpiše u narednih 12 mjeseci.

Sopstvene akcije koje privredno društvo stekne do 10 odsto akcionarskog kapitala moraju se otuđiti u roku od 12 mjeseci od njihovog sticanja, osim u posebnim slučajevima, kada je rok za prodaju tri godine, propisuje član 60 Zakona o privrednim društvima.

“Društvo je dužno da sopstvene akcije koje nije otuđilo u roku iz stava 11 ovog člana poništi u roku od tri dana od dana isteka roka bez posebne odluke skupštine društva i u roku od tri dana obavijesti Komisiju za hartije od vrijednosti i CDA o poništenju sopstvenih akcija”, precizira se u stavu 12 tog člana Zakona.

Zakonom je takođe precizirano da stečene akcije ne smiju prelaziti 10 odsto ukupnog akcijskog kapitala, zato i nije čudno što je EPCG trgovala gotovo cijeli iznos.

Otkup akcija od A2A dio je dogovora Vlade i italijanske kompanije, prema kojem će dosadašnji italijanski partner tokom naredne godine prodati i ostatak vlasništva i time konačno izaći iz EPCG. Tzv. put opcija, odnosno, odlazak strateškog partnera Vlade u EPCG nakon više od osam godina, aranžman je vrijednosti 230,6 miliona eura.

Nova prodaja nije prioritet

Gdje će na kraju završiti stečene akcije EPCG, još nije poznato. Osim brisanja, koje je teško očekivati jer bi u tom slučaju propala investicija od 52 miliona eura, akcije  može otkupiti država ili neki novi privatni investitor.

S druge strane, postoji i većinski paket akcija pod kontrolom države a sudeći po dosadašnjim najavama Ministarstva ekonomije, još nije jasno da li će biti nove privatizacije.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije portalu Investitor.me saopštili da to sada nije prioritet, sve dok se “put opcija” ne realizuje do kraja, kada će biti definisana dalja strategija za ovo državno preduzeće.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je navela da se za EPCG već interesuju brojne strane kompanije, ali da to sada nije prioritet Vlade.

“Nama je bilo jako važno da riješimo odnose sa A2A na način kako je dogovoreno i planirano. EPCG je vrlo uspješno preduzeće koje samo u prvih pet mjeseci 2018. ima neto prihod od 45 miliona eura. Nije nikakva nužda prodavati EPCG, niti je prodavati po bilo kojoj cijeni. U ovom trenutnu je važno da ta kompanija radi najbolje što može i mi vidimo šta želimo”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u nedavnom intervjuu Vijestima.

Ona je kazal da prvo treba da se se vidi šta hoćemo: proizvodnju, distribuciju, kakve sve investicije te da će se nakon toga odlučiti “šta dalje”.