car, driving

EK istražuje pet njemačkih proizvođača automobila

Podijeli

Evropska komisija pokrenula je u utorak formalnu istragu na osnovu sumnje da su se njemački proizvođači automobila BMW, Daimler i VW grupa udružili kako bi izbjegli konkurenciju u razvoju tehnologije neškodljivih emisija izduvnih gasova.

U Komisiji navode da žele utvrditi da li su se proizvođači automobila dogovorili da ne konkurišu jedni drugima na području razvoja i uvođenja sistema za smanjenje štetnih emisija iz benzinskih i dizelskih automobila.

„Cilj tih tehnologija je da putnički automobili manje štete životnoj sredini. Bude li dokazano, postoji mogućnost da je takvo udruživanje uskratilo potrošačima priliku da kupe automobile koji manje zagađuju okolinu uprkos tome što su proizvođači imali pristup odgovarajućoj tehnologiji”, izjavila je evropska komesarka za zaštitu tržišne konkurencije, Margaret Vestager.

Komisija je u sklopu preliminarne istrage u oktobru 2017. godine pretražila objekte njemačkih kompanija.

U Briselu ističu da je istraga usmjerena na informaciju koja upućuje na zaključak da se “petorka” – BMW, Daimler, Volkswagen u sastavu VW Grupe, te Audi i Porsche – sastajala kako bi razgovarala o tehnologijama za ograničavanje emisija štetnih gasova.

Istragom žele utvrditi u prvom redu da li su kompanije udružile snage kako bi ograničile razvoj i ugrađivanje selektivnih katalitičkih sistema za smanjenje emisija CO2 iz dizelskih automobila, te filtera „Otto” koji smanjuju emisije čestica iz benzinskih automobila.

Proizvođači automobila, kako ističu u Komisiji, raspravljali su i o drugim pitanjima, poput opštih standarda za autodijelove i postupaka testiranja. Za sada nema dovoljno naznaka da su te rasprave rezultirale ograničenjem tržišne konkurencije, napominju u Briselu.

Kompanije su obaviještene o istrazi, dodaju u Komisiji, ističući da ne postoji pravno definisani rok za njeno zaključenje.