Hrvatskoj Google Play, Srbiji Ali Pay, Crnoj Gori…

Podijeli

Nakon sto je nedavno objavljeno da će korisnici u Hrvatskoj imati na raspolaganju mobilni sistem plaćanja Google Play, prije nekoliko dana je obznanjeno da i Srbija dobija sličan sistem – Ali Pay, kineskog diva Alibabe.

U pitanju su sistemi koji vam omogućavaju da izvršavate novčane transakcije (kupovinu) preko mobilnog telefona, umjesto klasičnom platnom karticom.

I dok se komšije već spremaju za implementaciju tih servisa, Crna Gora je ostala na margini. Jedini način da tako malo tržište bude integrisano u planove ogromnih kompanija kao što su Google i Alibaba, jeste da se udruži sa nekim od većih od sebe. U ovom slučaju sa Hrvatskom ili Srbijom. A što se nije desilo.

Krivicu, kao i u mnogo sličnih situacija do sada, ne možemo prebacivati niti na komšiluk, još manje na internet kompanije, već na nedostatak sluha i vizije kod odgovornih ljudi u crnogorskim institucijama, čiji je to i posao.

Crna Gora još čeka i da PayPal, globalni sistem online plaćanja, omogući primanje novca na PayPal račune crnogorsih korisnika.

Praktična rješenja

Hrvatska je od 1. avgusta 2018. prva zemlja u regionu s Google Pay uslugom koja omogućava plaćanje u trgovinama i na svim Google platformama, saopšteno je ranije iz Google Adriatica.

“Riječ je o sigurnom, brzom i jednostavnom načinu plaćanja putem aplikacije, a objedinjuje usluge virtuelnog novčanika i Android Paya što korisnicima donosi bolje iskustvo plaćanja”, istakle su predstavnice Google Adriatica Ivana Grbavac i Alzbeta Houzarova.

Ne postoji fizička kartica za plaćanje, već se sve odvija beskontaktnim putem uz pametni telefon i aplikaciju. Za sada je usluga podržana od strane Privredne banke Zagreb, tačnije njenog PBZ online bankarstva i Visa Inspire kartice, a trenutno je Google predstavlja u saradnji sa Privrednom bankom Zagreb, dok je u planu i saradnja s drugim bankama.

Usluga je za sada dostupna samo za Android pametne telefone, a Grbavac najavljuje da će u budućnosti uslugu nastojati omogućiti i za korisnike iPhonea, kao i za klijente drugih banaka.

Na sličan način funkcioniše i Ali Pay, samo što je u pozadini sistema platforma kineskog internet trgovca Alibabe.