Brexit bi mogao da izazove novu ekonomsku krizu u Evropi

Podijeli

Mark Karni, guverner centralne britanske banke, obavijestio je članove vlade da bi haotični izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz članstva u EU doveo do kraha cijena stanova, a posljedično i do teškog finansijskog šoka za cijelu ekonomiju.

Hipoteke

Prema njegovim procjenama, u najgorem bi scenariju cijene nekretnina pale i za 35 odsto u razdoblju od tri godine, izvijestio je ministre prvi Kanađanin na čelu Bank of England.

Na početku finansijske krize 2008. godine cijena nekretnina pala je 19 odsto. Sve bi to pratili porast cijena hipoteka, pad vrijednosti funte i rast inflacije pa bi se brojni vlasnici kuća i stanova našli u minusu. I to nije sve. Ubrzo bi došlo do porasta nezaposlenosti koja bi mogla probiti i psihološku granicu od deset odsto. Na kraju bi to dovelo do recesije.

“Ovi podaci pokazuju da oni koji tvrde kako je prihvatljivo pobjeći iz EU uz pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO), žive u svijetu fantazije u kojem činjenicama nije dopušteno da izazovu ideologiju”, ocijenila je lobistička skupina CBI, prenosi Jutarnji list.

Karni od prvoga dana nakon referenduma tvrdi da će Bregzit imati negativan uticaj na britansku ekonomiju i prihode građana, a ako bude sproveden bez sporazuma s EU, tada će posljedice biti još teže.

“Naš posao je ne očekivati najbolji scenario, nego se pripremati za najgori”, rekao je Karni.

Problem granice

Dodao je da bi sporazum o izlasku kakav predlaže britanska premijerka Tereza Mej u potpunosti poništio negativan scenario. Glavni je problem i dalje pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. Naime, nepostojanje te granice jedan je od ključnih postulata Sporazuma na Veliki petak kojim su 1998. godine prestala borba između katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj. Povratak te granice, čule su se otvorene prijetnje, mogao bi značiti raskid sporazuma i, jasno, nastavak sukoba. Prema diplomatskim izvorima iz Salcburga, gdje je Mej u srijedu uveče razgovarala s ostalih 27 čelnika zemalja članica EU na neformalnom samitu u austrijskom Salzburgu, ondje se zapravo nije ni planirao napraviti bilo kakav napredak po pitanju Brexita.

Premijerka Mej, naime, mora nakon povratka u London pokazati da nije ponudila nikakve ustupke i zato je poručila da nema produbljivanja pregovora nakon 29. marta i da neće biti još jednog referenduma o Brexitu. Tako je oduzela oružje protivnicima, ljutim brexitovcima iz svoje Konzervativne stranke. Jer, nju čeka kongres konzervativaca, i to za koji dan, od 30. septembra do 3. oktobra.

Predlog

Kad tamo učvrsti poziciju čelnice, krenuće stvarni pregovori, s kulminacijom 18. oktobra na redovnom samitu Evropskog savjeta. Brisel očekuje da će do tada Tereza Mej izaći s novim predlogom o irskoj granici jer EU ne namjerava odstupiti od stanovišta da tvrde granice ne smije biti.

Trgovina

Zbog viših troškova trgovine i potencijalnih poremećaja u logistici i lancima nabavke šteta će biti nanesena ekonomskoj, fiskalnoj i institucionalnoj snazi Velike Britanije, a najviše automobilskoj, avionskoj i hemijskoj industriji i sektoru avioprevoza, ističe rejting agencija Moody’s.

Preuzimanja

Britanske kompanije u drugom kvartalu su za preuzimanje stranih kompanija izdvojile najmanje iznose u proteklih gotovo pet godina jer su im apetit za velike investicije prigušile bojazni vezane uz Brexit bez dogovora.

U periodu od aprila do juna firme sa sjedištem u Velikoj Britaniji utrošile su 1,92 milijarde funti na akvizicije stranih kompanija, najmanje od trećeg kvartala 2013. i višestruko manje nego u trećem prošlogodišnjem kvartalu kada su u tu svrhu potrošile čak 51,77 milijardi funti, najviše u 17 godina.

Prepreke

Britanske firme koje trguju s EU – a ona je najveći trgovinski partner Ostrva – suočiće se sa zamršenom birokratijom i mogućim kašnjenjima na granici u slučaju Brexita bez dogovora jer će biti potrebni novi dokumenti koji se odnose na carine i bezbjednosne deklaracije.

Plaćanja

Jedna od posljedica bilo bi i skuplje plaćanje kreditnim karticama za narudžbine proizvoda iz EU, a preduzetnicima na kontinentu mogao bi biti prekinut pristup investicionim bankama u Londonu, što za njih znači manje posla.

Više od milion Britanaca koji žive u inostranstvu možda neće moći imati pristup svojim bankovnim računima preko kojih primaju plate i penzije.

Zalihe

Britanska vlada sarađuje s industrijom kako bi stvorila zalihe ljekova za šest nedjelja više od redovnih zaliha. To je jedno od najranjivijih područja trgovine zbog nesigurnosti kako će funkcionisati nadzor ljekova ako Velika Britanija naglo napusti evropski regulatorni sistem za ljekove. Mondelez International, vlasnik proizvođača slatkiša Cadberi, stvara zalihe sastojaka, čokolade i keksa.

Ekonomija

MMF predviđa da će britanska ekonomija tokom 2018. i 2019. rasti 1,5 odsto, kaskajući iza Njemačke i Francuske, ako dođe do sporazuma oko Brexita. Britanska ekonomija – peta po veličini u svijetu – usporila je nakon referendumske odluke 2016. o napuštanju EU.

Eurostar

Vozovima Eurostara koji saobraćaju na liniji između Londona i Pariza mogao bi biti zabranjen ulazak u Francusku.

Građani

Britanski vozači moraće da izvade međunarodnu vozačku dozvolu kako bi mogli automobilom ući u neke od zemalja članica, na primjer, u Irsku.

Moraće provjeriti vrijedi li im pasoš još najmanje šest mjeseci da bi putovali u EU. Vrlo vjerojatno za britanske građane više neće vrijedjeti odredbe EU o smanjenju rominga.

Preseljenje

Japanski Panasonic planira u oktobru da preseli evropsko sjedište iz Londona u Amsterdam. Kompanija želi da izbjegne probleme s oporezivanjem koje bi mogao donijeti Brexit. Klirinški biznis u euru se većinom preselio u Frankfurt, a neevropske banke su se preselile u Pariz, Amsterdam i Frankfurt koji je za sada najveći dobitnik Brexita.