Spar dolazi u Crnu Goru, preuzima lanac marketa IDEA?

Podijeli

Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Evropi, Spar u Srbiju će ući tako što će kupiti “Merkator S”, a sve su prilike da će akvizicija uključiti i crnogorski Mercator koji rukovodi lancem marketa IDEA.

Mercator je u vlasništvu zagrebačkog Agrokora kojim trenutno rukovode ruske banke a koje, po svemu sudeći, traže nove vlasnike za najveći lanac marketa u regionu.

Opcija da Spar preuzme Mercatorovo poslovanje u regionj, prema saznanjima beogradskih Novosti, postojala je i na početku krize sa Agrokorom, ali se odustalo zbog velikih problema koji su zahvatili hrvatski gigant, koji gazduje Mercatorom, a u čijem sastavu su marketi “Idea” i “Roda”.

Ipak, kako je sjedište Zberbanke, kao vlasnika Agrokora, u Beču, gdje se nalazi i Sparovo sjedište za centralnu i istočnu Evropu, vrlo vjerovatno je da se vode pregovori da im se ustupi taj lanac u Srbiji, vjerovatno i u Crnoj Gori.

Uz to, ruski bankari nemaju pretjerani interes da “ređaju police po Balkanu”, tvrdi izvor Novosti, pa će do konačnog dogovora najvjerovatnije i doći.

Inače, Spar kad osvaja nova tržišta uglavnom ide na akviziciju i dopunjava se onim što mu nedostaje, za razliku od Lidla, koji ima greenfield investicije.

Spar je klasičan retail lanac, sa premijum robom.

Da Spar ozbiljno razmišlja o širenju poslova u regionu, potvrdio je i njegov direktor za proširenje i razvoj Boštjan Brantuša, o čemu možete čitati u posebnoj vijesti:

Austrijski lanac marketa Spar dolazi u Srbiju