Autoput ćemo imati u decembru 2019?

Podijeli

U izgradnji prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa ima određenog kašnejnja, završetak radova se ne može precizno definisati” ali je procjena da će kasniti oko pola godine, kazao je direktor jedinice Monteputa nadležne za upravljanje projektom autoputa Goran Vujović.

Ugovoreni rok za završetak radova koje vodi kineska kompanija CRBC je maj 2019, tako da se, po procjeni Vukovića, oni mogu okončati u novembru ili decembru te godine.

Ranije je i ministar saobraćaja Osman Nurković najavio kašnjenje realizacije najkrupnijeg i najskupljeg projekta u istoriji Crne Gore, ali i prekoračenje troškova za 10 odsto. To bi cijenu gradnje povećalo sa 809 miliona na skoro 900 miliona eura.

Vujović je u emisiji “Načisto” Televizije Vijesti objasnio i spornu situaciju sa petljom Smokovac, ocjenjujući da ona nije zaboravljena u projektu.

“”Sve potrebe urađene su u projektnom zadataku, između i ostalog petlja Smokovac, vodosnadbijevanje i priključci za struju”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, radi se i priključak od Mataševa na regionalni put R13.

“Prva faza ne predviđa izgradnju kompletne petlje Smokovac već samo priključak na regionalni put, riječ je o saobraćajnici dugoj 1,5 kilometara”, dodao je on.

Vujović je, komentarišući navode ministra Nurkovića da postoji spor sa Kinezima zbog nedovoljno definisanog ugovora, rekao da je često prisutno nerazumijevanje i različito tumačenje dokumenata.

“Rezultat pregovora je da je izvođač primijetio da ne postoji vodosnadbijevanje za potrebe lokalnog stanovništva”, tvrdi Vujović.

Vujović je kazao da njegova aktivnost od prvog dana imala isti zaključak.

“Kada je projektni zadatak urađen, on je dat investitoru te da su imali predviđen preiod za primjedbe. Ostala je njihova obaveza da izrade struju”, dodao je on.

Izvođač je, prema njegovim riječima, kasnio na izradi projekata petlje Smokovac i priključenja struje i vode.

On je kazao da neće dozvoliti da Crna Gora dođe u situaciju da ne naplaćuje prihode od autoputa, a da joj potraživanja stignu na naplatu.

“Svjesni smo situacije i pokrenuli smo proceduru za ugovaranje naknadnih radova koji će biti urađeni preko stranih ili domaćih izvođača”, dodao je Vujović.

On je kazao da će cijena koštanja izgradnje dionice autoputa po kilometru biti oko 20 miliona eura dok je bivši potpredsjednik Vlade Žarko Rakčević je u prilogu prikazanom u emisiji kazao da će autoput koštati oko 28 miliona eura po kilometru te da se u javnosti često ne spominje iznos kamate koji bi trošak za autoput doveo na oko milijardu i 150 miliona eura.

“Ostaćemo na parčetu autoputa”, rekao je Rakčević i ocijenio da partnerstva za drugu i treću dionicu mogu biti opasna za javne finansije koje su, kako je dodao, “u realnom problemu”.