Avion vam kasni ili je let otkazan? Tražite odštetu, možete dobiti naknadu do 600 eura

Podijeli

Svakodnevno svijetom leti oko 9 miliona putnika u avionskom prevozu, a gotovo 200.000 njih svakog dana ima neki problem s kašnjenjem, otkazivanjem leta ili drugim problemima u polasku ili dolasku, zbog kojih trpe štetu.

Međutim, tek mali dio njih takve propuste aviokompanija pretvara u zahtjev za odštetu, na šta imaju pravo po svim važećim uredbama Evropskog parlamenta i Savjeta Europe, čiji su obveznici i avioprevoznici u našem regionu.

Slobodna Dalmacija piše da svi oni koji se nađu u takvim problemima treba da znaju da imaju pravo na naknadu štete zbog kašnjenja aviona ili otkazanog leta i to, zavisno od udaljenosti na koju se leti i broju sati kašnjenja, u rasponu od 50 do čak 600 eura.

Dakle, kada vam avion kasni ili otkažu let za koji ste dobili ukrcajnu kartu i predali prtljag, najprije kontaktirajte prevoznika na aerodromu i prijavite zahtjev za odštetu.

Prigovor agenciji

Ako putnik nije zadovoljan odgovorom ili uopšte ne dobije odgovor kompanije u roku od 30 dana od dana prijave zahtjeva, može podnijeti prigovor državnoj agenciji za civilno vazduhoplovstvo, koje je drugostepeno nadležno tijelo za sprovođenje zaštite prava putnika prema Uredbi Evropskog parlamenta i Savjeta o utvrđivanju zajedničkih pravila u vezi s naknadom i pomoći putnicima u slučaju uskraćivanja ukrcaja, otkazivanja ili dugih kašnjenja letova.

Prema informacijama iz Agencije u Hrvatskoj, putnici koji smatraju da imaju valjan razlog za prigovor protiv avioprevoznika radi uskraćenog ukrcaja, premještaja u niži razred, otkazivanja ili dužeg kašnjenja leta, takav prigovor moraju podnijeti prevozniku koji je obavljao let.

Ako je let otkazan kada je putnik već bio na aerodromu, a to nije posljedica „izuzetnih okolnosti“ poput nevremena ili štrajka, putnik ima pravo na naknadu štete, kaže Uredba EK. Ako je otkazivanje prouzrokovano izuzetnim okolnostima, aviokompanija mora ponuditi pomoć, povrat troškova, preusmjeravanje i zbrinjavanje (hrana, smještaj), dok putnik čeka alternativni prevoz.

“Prava putnika u vazdušnom prostoru EU su jasno definisana i tu nema iznimke. Dakle, ako nije u pitanju nevrijeme ili viša sila zbog koje se otkazuje let, sve drugo je greška kompanije i ona mora snositi posljedice toga. Putnika se ne tiče kako je do nje došlo, on ima svoja zagarantovana prava na naknadu štete, zavisno o udaljenosti koju je trebalo da pređe”, kažu u Agenciji.

Na svakom aerodromu, inače, morao bi na vidnom mjestu da stoji plakat koji putnike obavještava o tim njihovim pravima, a za kašnjenja duža od osam sati u odnosu na vrijeme kada se trebalo stići predviđene su jako velike kazne.