Koliko je oštećena Zetagradnja u poslu oko zemljišta Duvanskog: Radović najavio tužbu

Podijeli

Građevinska kompanija Zetagradnja prilikom kupovine fabrike Duvanski kombinat Podgorica zbog nepoštovanja ugovora mjesečno gubi 58.857,32 eura od 1. marta 2013. godine – kazao je juče u podgoričkom Višem sudu vještak finansijsko-ekonomske struke Hamid Šabović.

Na visinu izmakle koristi koju je kompanija Zetagradnja mogla ostvariti da su ispoštovane ugovorne obaveze koje je dogovorila sa državom, imao je primjedbe njen predstavnik i vlasnik Blagota Radović, ali i tužiteljka Stojanka Radović.

Kompanija Zetagradnja, njen bivši izvršni direktor Miloš Stojanović i bivši stečajni upravnik Duvanskog kombinata Veselina Raičevića su na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici zbog optužbi da su zloupotrijebili položaj i prilikom kupoprodaje Duvanskog kombinata Podgorica državni budžet oštetili za ukupno 3.446.573,95 eura.

Radović je juče tražio od vještaka da objasni zašto je u dopunskom izvještaju prilikom obračuna izgubljene koristi računao kamatnu stopu od 6 odsto na mjesečnom nivou koju daju banke, iako je upoznat sa činjenicom da kompanija Zetagradnja ne oročava sredstva kod banaka već investira u nove poslove koji joj donose 21,24 odsto dobiti na mjesečnom nivou.

“Na jednom od prethodnih suđenja i sami ste kazali da je kamatna stopa od 6 odsto nelogična zbog čega ste zatražili poslovnu dokumentaciju Zetagradnje, a na osnovu koje ste izračunali da na mjesečnom nivou imamo 21,24 odsto dobiti od prihoda”, podsjetio je Radović vještaka.

Vještak Šabović nije sporio da je analizirao poslovnu dokumentaciju Zetagradnje, ali je naveo da učešće 21,24 odsto dobiti od prihoda nije uzimao u obzir prilikom obračuna izgubljene koristi jer se radi o budućim prilivima.

“Ovdje se radi o novim prilivima koji bi bili ulagani u nove projekte za koje je neophodan određen vremenski period za realizaciju, a za šta nijesam imao raspoložive dokaze”, pojasnio je vještak Šabović zašto nije koristio stopu od 21,24 odsto u svom obračunu.

S druge strane, specijalna tužiteljka Stojanka Radović kazala je da smatra da za Zetagradnju nije bilo štete jer to što kupcu nije predata imovina na vrijeme nije krivica prodavca.

Prilikom ocjene dokaza koje je Tužilaštvo priložilo uz optužnicu, vlasnik kompanije Zetagradnja Blagota Radović ustvrdio je ranije da su navodi iz akta neosnovani.

On je pojasnio da je njegovo pravo kao kupca zemljišta bilo da da ponudu i ujedno zaštiti svoja prava, što u svakom slučaju nije nezakonito. On je istakao da je Zetagradnja u tom poslu jedina oštećena strana pa će, kako je najavio, pokrenuti sudski postupak radi obeštećenja.

Sredinom 2010. godine stečajni upravnik Duvanskog kombinata Veselin Raičević prodao je Zetagradnji 43 hiljade kvadrata građevinskog zemljišta za 13,2 miliona eura, piše Pobjeda.