MMF odobrio jedan od najvećih kredita u svojoj istoriji: Za spas Argentine 57 milijardi dolara

Podijeli

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je jučer aranžman s Argentinom prema kojom će toj zemlji biti upućeno 57 milijardi dolara pomoći, sedam milijardi dolara više od prvobitno planiranih.

“Do kraja 2019. Argentini je povećan raspoloživi iznos pomoći za 19 milijardi dolara, a ostatak ukupnog iznosa od 57,1 milijardi dolara dostupan joj je do kraja 2021.”, navodi se u saopštenju MMF-a o aranžmanu s Argentinom, koja će pomoć iskoristiti za sređivanje javnih finansija, prije svega budžetskog deficita, ali i za sprečavanje razbuktavanja ekonomske krize u zemlji.

BBC, komentarišući pomoć MMF-a Argentini, navodi da je u toj latinoameričkoj zemlji došlo do dramatičnog povlačenja kapitala prema drugim tržištima.

“Odlaskom investitora, argentinska Vlada i tamošnje kompanije zadužene u dolarima zapale su u krizu finansiranja. Vrijednost argentinskog pezosa pala je, a krizi su doprinijeli smanjeni prinosi u poljoprivredi zbog suše”, upozorava BBC, podsjećajući da je argentinski predsjednik Mauricio Makri posljednjih sedmica požurivao MMF da odobri hitnu pomoć Argentini.

Direktorica MMF-a Kristin Lagard izrazila je uvjerenje da će novi aranžman s Argentinom kao jedan, kako je upozorila, od najvećih u istoriji MMF-a, obnoviti povjerenje tržišta u argentinsku ekonomiju. Poručila je argentinskoj vladi kako se od nje očekuju veliki napori u konsolidaciji javnih finansija.

Najava daljih budžetkih restrikcija već je izazvala proteste i štrajkove u Argentini u kojoj su još svježa sjećanja na prethodni program stabilizacije uz pomoć i diktat MMF-a.  Lagard je istakla da se od vlade u Buenos Airesu, uz strogu budžetsku kontrolu, očekuje smanjenje inflacije i ‘plivajuća’ politika deviznog kursa bez državnih intervencija.

“Fiskalna politika Argentine mora biti odgovornija, održiva i usmjerena ka vraćanju povjerenja u ekonomiju države”, poručila je direktorica MMF-a.

Iz izjave MMF-a o aranžmanu s Argentinom vidljivo je očekivanje da će Argentina već iduće godine svesti budžetski deficit na nulu, a u 2020. početi ostvarivati višak budžetskih prihoda u odnosu na rashode.

Sada je, kako upozorava BBC, na potezu argentinski parlament koji bi trebalo da izglasa državni budžet za 2019. po modelu aranžmana s MMF-om. Iz izjave MMF-a jasno je da se i do Centralne argentinske banke očekuje da bez odlaganja i rezervi usvoji predloženi model smanjivanja inflacije odgovarajućim mjerama monetarne politike i primijeni preporučenu politiku plivajućeg deviznog kursa bez intervencija, prenosi Jutarnji list.

Iz MMF-a upozoravaju da visoka inflacija u Argentini (25,7 odsto u 2017. prema podacima CIA-e op.a.) najviše šteti građanima slabijeg imovinskog stanja. Otuda će ta institucija, kako je saopšteno, podržati argentinsku vladu u socijalnim mjerama koje će, među ostalim, značiti veće naknade najugroženijima, nastavak primjene univerzalnog dječjeg dohotka i proširenja prava u zdravstvenom osiguranju za one s nižim primanjima.