Obamin savjet privrednicima: Budite dobri sa vladama u zemljama u kojima poslujete

Podijeli

Bivši američki predsednik Barak Obama apelovao je danas na privatne kompanije da izađu iz “izolacije” i da više sarađuju sa vladama kada razvijaju nove proizvode i usluge kako bi izbjegli probleme nalik onima koji pogađaju Fejsbuk.

Obama je na Nordijskom poslovnom forumu u Helsinkiju rekao privrednicima da “ne mogu da razdvajaju privredno okruženje od političkog i socijalnog okruženja”.

“Dobar primjer je Facebook”, kazao je Obama, misleći na teške udarce koje je ta kompanija pretrpjela poslije izvještaja američkih obavještajnih službi da je ta društvena mreža bila kanal za rusko miješanje u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, javlja Beta.

Obama je naveo da lično poznaje osnivača i direktora Facebooka Marka Zakerberga i da vjeruje da je moć društvenih mreža da povezuju ljude “nešto što može da bude izuzetno vrijedno i pozitivno”.

Dodao je da je “međutim tačno i da su ti sistemi izgrađeni u izolaciji, bez dodira s mogućim društvenim posljedicama”.

“Previše često, bar u SAD, prisutna je tendencija da privrednici kažu ‘hajde da samo izbjegnemo vladu koliko god možemo’. Ta strategija može da daje rezultat neko vrijeme, ali na kraju, kao što mislim da je Facebook sada otkrio, moraćete da se povežete”, kazao je bivši predsjednik SAD.

Zakerberg je u aprilu svjedočio u Kongresu SAD, a u maju i u Evropskom parlamentu, o zloupotrebama ličnih podataka miliona korisnika Fejsbuka, pošto se saznalo da je britanska kompanija Cambridge Analytica koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem te društvene mreže, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD 2016. godine.