“Spriječićemo gradnju”: Stanari protiv hotela “Carine” u svom komšiluku

Podijeli

Stanari solitera u Ulici slobode u centru Podgorice, gdje kompanija “Carine” planira da umjesto ugostiteljskog objekta napravi hotel sa četiri zvjezdice, najavili su da neće dozvoliti da se to uradi.

Stanari su peticiju, kojom od nadležnih traže reviziju projektne dokumentacije, predali gradonačelniku Ivanu Vukoviću.

“Ako naš zahtjev ne urodi plodom, sigurno nećemo dozvoliti da se krene sa radovima”, istakao je stanar solitera i arhitekta Pavle Popović, pišu Vijesti.

On je kazao da su od Ministarstva održivog razvoja i turizma dobili dopis u kojem su ga obavijestili da vlasnik “Carina”, Čedomir Popović, ima dozvole i potrebnu dokumentaciju za projekat.

“To je van svake pameti, svako ko ima iole malo obrazovanja i poštuje kodeks arhitekata, ne bi mogao da odobri tako nešto i da se izgradi tako nešto u centru grada”, istakao je Popović.

Vlasnik “Carina” Čedomir Popović kazao je da su za pomenute radove dobili građevinsku dozvolu i da posjeduju svu potrebnu dokumentaciju.

“Glavni radovi će trajati dva do tri mjeseca, a izvodiće se u fazama. Uložićemo oko tri miliona eura u hotel, koji će imati četiri zvjezdice. Hotel će imati tridesetak soba”, rekao je Popović.

Stanari su naglasili da su već duže vremena izloženi grubom kršenju prava na slobodno korišćenje lične imovine i slobodu kretanja.

“Oko 150 stanara solitera svakodnevno se provlači između ugostiteljske terase na trotoaru ispred zgrade kako bi stigli do svojih ulaza. Soliter sa tri ulaza, 49 stanova i isto toliko porodica, od stambenog objekta sa nekoliko poslovnih prostora, protekle decenije je pretvoren u ugostiteljski objekat firne ‘Carine’, sa restoranom u suterenu, kafeterijom na prvom spratu, sa kuhinjom i sa baštom na trotoaru glavne saobraćajnice”, naveli su stanari.

Vlasnik “Carina” je istakao da su dobili saglasnost na idejni projekat od v.d. glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, dok arhitekta Popović smatra da je to nastavak devastacije Glavnog grada i prepoznatljive arhitekture.

“Soliter je izgrađen tako da ni zemljotres iz 1979. godine nije izazvao oštećenja, a sada treba da se ruše stubovi potporni”, pojasnio je Popović.

“Nije opšti interes i ne poboljšavaju se uslovi življenja”

Građani ističu da dogradnja, rekonstrukcija i prenamjena stambenog objekta nije opšti interes kojim se poboljšavaju uslovi življenja stanara solitera i okolnih zgrada već samo interes privatnika, pojedinca.

“U dvorištu iza zgrade, koje je bilo dječje igralište, ali i parking stanara okolnih zgrada, ‘Carine’ su preko čitave površine izgradile hangar za potrebe svog restorana, samoposluge i drugih komercijalnih usluga: Pored uzurpiranog dvorišta, na krovu hangara su postavljene toplotne pumpe, koje izduvavaju gasove, stvaraju buku i narušavaju zdravu životnu sredinu”, naveli su u peticiji.

Vlasnik “Carina” Popović je ranije “Vijestima” kazao da će hotel više biti fokusiran na kongresni turizam. Postojeći restoran sa pratećim sadržajima u prizemlju će biti rekonstruisan i adaptiran za potrebe hotela.