BiH i Makedonija prestigle Crnu Goru po turističkom rastu

Podijeli

Bosna i Hercegovina i Makedonija su zemlje sa najvećim rastom broja turista u regionu, pokazuje istraživanje “Svjetski turistički barometar” organizacije za turiziam Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Rast broja turista u Bosni i Hercegovini u prošloj godini bio 18,7 odsto, dok je u Makedoniji bio najveći 23,5 odsto. Ove dvije zemlje po stopi rasta ostavile su iza sebe Sloveniju sa rastom od 18,3 odsto, Srbiju sa 16,8 odsto, Albaniju 14,1 odsto, Hrvatsku i Crnu Goru sa po 12,9 posto.

Istraživanje pokazuje da su međunarodni prihodi od turizma Bosne i Hercegovine, prema UNWTO Barometeru, bili 826 miliona dolara, nakon što su godinu ranije iznosili 724 miliona, a 2010. 594 miliona dolara.

Međunarodni prihodi od turizma su definisani (po WTO) kao trošak međunarodnih dolaznih posjetilaca uključujući i plaćanja nacionalnim prevoznicima za međunarodni prevoz. Uključuju i bilo koja druga plaćanja ili naknade za robe i usluge primljene u zemlji destinacije. Definicija je obimnija od troškova putovanja u platnom bilansu u kojem međunarodni prevoz putnika nije uključen.

Po prihodima, regionalni turistički gigant je Hrvatska, sa 10,9 milijardi dolara, a slijedi Slovenija sa 2,7 milijardi.

Crna Gora je ostvarila međunarodni prihod od 1,0 milijardu dolara, a Srbija od 1,3 milijarde, prenosi Indikator.ba.