Prva žena na poziciji glavnog ekonomiste MMF-a

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio je harvardsku profesoricu Gitu Gopinatha na mjesto novog glavnog ekonomiste te međunarodne finansijske institucije, što je čini prvom ženom imenovanom na tu prestižnu poziciju.

Gopinath će zamijeniti Mauricija Obstfelda, koji je u julu najavio odlazak u penziju do kraja ove godine. Imenovanje dolazi u periodu kad se MMF bori s problemima pojačanog protekcionizma širom svijeta i s uticajem tehnologije na zapošljavanje.

“Gita je jedna od najboljih ekonomista u svijetu, s besprijekornim akademskim rezultatima, dokazanim rezultatima intelektualnog vođstva i opsežnim međunarodnim iskustvom”, izjavila je MMF-ova izvršna direktorica Kristin Lagard.

Gopintha je profesorica međunarodnih studija i ekonomije na Univerzitetu Harvard. Jedna je od urednica American Economic Reviewa i jedna od direktorica programa međunarodnog finansiranja i makroekonomije pri Nacionalnom uredu za ekonomska istraživanja, prenosi Hina.

Jedna je i od urednica aktuelnog Priručnika međunarodne ekonomije, koji je napisala s bivšim glavnim ekonomistom MMF-a Kenetom Rogofom. Napisala je oko 40 istraživačkih članaka o valutnim odnosima, trgovini i investicijama, međunarodnim finansijskim krizama, monetarnoj politici, dugu i tržišnim krizama u nastajanju, navode u MMF-u.

Gopinath je rođena i odrasla u Indiji, a sada je američka državljanka. Doktorat iz ekonomije stekla je na Univerzitetu Prinston 2001. godine.