Samo pet crnogorskih firmi može izvoziti hranu u EU

Podijeli

U Crnoj Gori postoji ukupno pet kompanija koje mogu izvoziti prehrambene proizvode u zemljama EU.

U pitanju su kompanije Mesopromet, Goranović i Gradina koje se bave proizvodnjom mesnih prerađevina. Na listi su kompanije Alkoset iz Nikšića i Rebrakomerc iz Herceg Novog koje se bave sakupljanjem i pakovanjem jaja.

“U dijelu poljoprivrednih proizvoda Crna Gora je preduzela potrebne aktivnosti na pokretanju postupaka potrebnih za akreditaciju poljoprivrednih proizvoda za izvoz. Prvi koraci su urađeni podnošenjem zahtjeva za stavljanje na listu odobrenih objekata za izvoz na tržište Evropske unije i nakon sprovedenih procedura polovinom 2017. godine na EU listu su stavljena tri objekta za proizvodnju proizvoda od mesa i dva objekta za sakupljanje i pakovanje jaja”, piše u zvaničnom Izvještaju čije djelove prenosi Portal Analitika.

Takođe, sprovedene su aktivnosti i Crna Gora je stavljena i na listu zemalja sa odobrenim planovima monitoringa rezidua i za mlijeko (Implementaciona Odluka Komisije (EU) 2017/903 оd 23. maja 2017. o izmjeni Odluke 2011/163/EU o odobravanju planova koje su dostavile treće zemlje u skladu sa članom 29. Direktive Savjeta 96/23/EZ).

Uslovi za izvoz krompira: U novembru 2017. godine sprovedena je FVO misija objekata za preradu mlijeka i već stavljenih objekata za proizvode od mesa na EU listi. Crna Gora je u fazi sprovođenja aktivnoati u skladu sa datim preporukama u Izvještaju o sprovedenoj inspekciji.

Crna Gora je pokrenula i postupak za merkantilni krompir odnosno pokrenula proceduru prema Evropskoj komisiji (broj: 320/17-0411-5447 od 1.12.2017.), u cilju priznavanja Crne Gore kao zemlje slobodne od fitopatogene bakterije Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, što je i uslov za izvoz merkantilnog krompira na teritoriju Evropske unije.

“U skladu sa navedenim, Evropskoj komisiji su dostavljeni izvještaji o sprovođenju posebnog nadzora nad fitopatogenom bakterijom Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, kao i posebnih nadzora nad drugim relevantnim štetnim organizmima koji se sprovode u proizvodnji sjemenskog i merkantilnog krompira u Crnoj Gori. Procedura je u toku i nastaviće se u skladu sa daljim instrukcijama”, zaključuje se u Izvještaju.