Cijena akcija Facebooka pada treći dan uzastopno

Podijeli

Na Wall Streetu je index Dow Jones dostigao novi rekordni nivo, zahvaljujući jačanju dionica osjetljivih na trgovinska pitanja, dok je pad cijene Facebooka pritisnuo S&P 500 i Nasdaq indeks.

Dow Jones ojačao je 122 boda ili 0,46 odsto, na 26.773 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,04 odsto, na 2.923 boda, a Nasdaq indeks 0,47 odsto, na 7.999 bodova.

Novi rekord Dow Jonesa zahvaljuje se, između ostalog, rastu cijena dionica koje su osjetljive na trgovinska pitanja, kao što su Boeing i Catepillar, nakon što su SAD i Kanada postigli dogovor o trgovini.

Ipak, najviše su porasle cijene dionica u komunalnom sektoru, u prosjeku za 1,3 odsto, a pratio ga je potrošački, s rastom od 0,6 odsto.

Pad cijena dionica Facebooka

S druge strane, oštro je pala, za 1,9 odsto, cijena dionice Facebooka, već treći dan zaredom. Od kada je objavljeno da je hakovano gotovo 50 miliona profila na toj društvenoj mreži, dionica Facebooka izgubila je oko 5,5 odsto.

Taj proboj bezbjednosnog sistema izazvao je nove pozive da se zakonski primoraju tehnološke kompanije da preuzmu više odgovornosti za sigurnost svojih sistema.

„To su sve dobre kompanije, a njihova vrijednost je  nevjerovatno visoka, pa su osjetljive na grip. Lagano je izazvati strah u tom sektoru, s obzirom na valuaciju, a ta priča o Facebooku krvari i po drugim dionicama u sektoru”, objašnjava Stiven Masoka, potpredsjednik u kompaniji Wedbush Securities, prenosi Hina.

A na evropskim berzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto, na 7.474 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,42 odsto, na 12.287 bodova, a pariski CAC 0,71 odsto, na 5.467 bodova.