Poljska uvrštena među najrazvijenije države svijeta

Podijeli

Poljska je prva bivša komunistička zemlja Centralne i Istočne Evrope koja je svrstana u razvijene zemlje prema indeksu FTSE Russell pa je sada u društvu 25 najrazvijenijih ekonomija poput Velike Britanije, SAD-a ili Japana.

Indeks FTSE Russell klasifikuje zemlje prema više faktora, na primjer regulatornom okruženju, razvijenosti i kvalitetu tržišta kapitala i finansijskih izvedenica itd.

“Uvrštenje Poljske među razvijena tržišta je značajno postignuće za tu zemlju. Poljsko ministarstvo finansija i Varšavska berza dugo su radili na poboljšanju infrastrukture tržišta kapitala i jačanju ekonomije te su ispunili rigorozne kriterijume za uvrštenje među najrazvijenije zemlje”, izjavio je Reza Ghassemieh, glavni istraživač FTSE Russella, za britanski Telegraph.

Marek Dietl, predsjednik Varšavske berze, rekao je da je ovo dobra vijest za zemlju te da će ovo dodatno probuditi interes ulagača iz cijelog svijeta i stvoriti velike prilike za poljsko tržište kapitala.

“Status razvijenog tržišta predstavlja duboku promjenu u percepciji Poljske među globalnim investitorima”, rekao je Dietl za Telegraph.

Čak 26 godina neprekidnog rasta

Bivša komunistička zemlja, koja je 1989. odbacila jednopartijski sistem i nakon toga prešla na tržišnu ekonomiju, u posljednjih 26 godina ima neprekidni ekonomski rast. Prema prognozama rejting agencije Fitch ove godine njihova ekonomija mogla bi porasti za 4,8 odsto.

Poljska ekonomija i prije krize 2008. godine bila je jedna od najbrže rastućih, s prosječnim rastom od 4,6 odsto u periodu od 1991. do 2008. Poljake kriza nije zaustavila, bili su jedina zemlja EU-a koja je izbjegla recesiju pa su i dalje imali prosječne stope rasta oko tri odsto.

Zemlja koja je decenijama bila u zapećku sada je na putu da postane novi motor Evrope.

U Evropsku uniju ušli su 2004. godine, što im je otvorilo pristup EU fondovima, ali i tržište s gotovo 500 miliona stanovnika.

Poljski izvoz prošle godine iznosio je oko 221 milijardu dolara, a najvažnija izvozna tržišta su im Njemačka, Velika Britanija, Češka, Francuska, Italija itd.

Radna snaga broji preko 17 miliona ljudi, od kojih većina, preko 58 odsto, kao i u svim razvijenim zemljama, radi u sektoru usluga, piše Index.hr.

U industriji je zaposleno oko 30 odsto ljudi, dok poljoprivreda zapošljava njih 11,5 odsto.

Na ekonomski razvoj uticalo je i stabilno makroekonomsko okruženje i odgovorno upravljanje javnim finansijama, pa tako Poljska ima javni dug oko 53 odsto BDP-a, što je značajno ispod evropskog prosjeka.