Prodaja pametnih telefona naredne godine će oslabiti

Podijeli

Prema istraživanju Digitimes Researcha, 2019. godina će za tržište pametnih telefona biti godina tranzicije, odnosno postupnog prelaza s aktualne 4G tehnologije na novu 5G tehnologiju.

Taj proces će, kako se očekuje, negativno djelovati na prodaju na samom tržištu, tokom 2019. godine trebalo bi biti prodato manje od 1,5 milijardi pametnih telefona u cijelom svijetu, piše Bug.hr.

Potražnja za novim 5G uređajima tokom 2020. godine trebalo bi da se ponovo poveća, zahvaljujući operaterima koji će postupno uvoditi svoje 5G mreže te bi prodaja trebalo da naraste na preko 1,5 milijardi komada.

Do 2023. godine prodaja bi u cijelom svijetu trebalo da poraste na brojku od 1,7 milijardi primjeraka.

Tokom 2019. godine Samsung, Apple, Huawei te Xiaomi i dalje će ostati vodeća četvorka na tržištu, što se tiče samih proizvođača pametnih telefona.

Svaka od navedenih kompanija isporučiće više od 100 miliona pametnih telefona tokom 2019. godine, ali to neće uspjeti firme Oppo (manje od 90 miliona primjeraka) i Vivo (manje od 70 miliona primjeraka).

Valja izdvojiti i kompaniju HMD Global (Nokia), koja bi trebalo da zamijeni kinesku kompaniju Meizu na 11. mjestu među proizvođačima.