Počinje privatizacija NLB-a, akcije uskoro na Londonskoj berzi

Podijeli

Nova ljubljanska banka (NLB) objavila je u ponedjeljak publikaciju o registracionom dokumentu koji se odnosi na njenu potencijalnu namjeru da kotira na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, čime i faktički počinje postupak prodaje banke.

Najava objavljivanja registracionog dokumenta dostavljena je Info Storageu, zvanično imenovanom mehanizmu za centralno skladištenje regulisanih informacija u Sloveniji, navela je NLB u saopštenju objavljenom na sajtu Ljubljanske berze.

NLB potencijalno namjerava podnijeti zahtjev za trgovanje dionicama na Prime-market pod-segmentu slovenske berze, kao i za prijem u trgovinu na glavnom tržištu Londonske berze za vrijednosne papire. To bi, kako navode, mediji, trebalo da se dogodi sljedeće sedmice.

“Radujemo se prilici i prednosti kompanije koja kotira na tržištu, pozdravljamo naše nove dioničare i unaprijed zahvaljujemo na povjerenju u NLB Grupu i naš tim”, rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Upravnog odbora NLB-a.

Slovenija mora do kraja godine prodati najmanje 50 odsto plus jednu akciju banke. Prodaja će se vršiti metodom javne ponude dionica (IPO).

Objava registracionog dokumenta je, kako navode slovenski mediji, povezana sa novim pravilima Londonske berze, a njena je namjena da osigura jednakovrijednu obaviještenost neslužbenih ili nezavisnih prodavaca, koji će u vezi sa finansijskim savjetnikom Deutsche bank i drugim bankama koje učestvuju u privatizaciji, trgovati dionice Nove ljubljanske banke.