Prva žrtva turske krize u regionu: Acibadem se povlači iz Bugarske

Podijeli

Turski medicinski gigant Acibadem zbog nerentabilnosti povlači svoje poslovanje iz klinika Tokuda i City Clinic u Burgasu i dionice je stavio na prodaju, navode bugarski mediji, izvještava Indikator.ba.

Prodaja je vezana za investicionu politiku vlasnika turske kompanije Acibadem, iza kojeg stoji IHH fond.

Kompanija planira da se konsoliduje i fokusira na budući razvoj bez stvaranja gubitaka. Prema podacima iz Bugarske, Acibadem City Clinic ima dug od 24 miliona leva.

U vrijeme krize u Turskoj, investitor planira da smanji dug i izvršiti prestrojavanje vlasništva oslobađanjem od kompanije koje ne rade najbolje, navode bugarski mediji.

Proces prodaje bugarskih klinika povjeren je društvu Raiffeisen Investment.

Acibadem je ušao na bugarsko tržište 2016. godine preuzimanjem vodećih kompanija za pružanje zdravstvenih usluga Tokuda Group i City Clinic Group čime je postao najveći privatni pružilac zdravstvenih usluga.

Pregrupisavanje vlasništva turskog investitora, kako navode mediji u Makedoniji, neće pokriti Acibademovu kliniku Sistina u ovoj zemlji, uglavnom zbog dobrih rezultata i stalnog rasta.

Inače, otvaranje bolnice Acibadem Sistina 2011. u Skoplju bila je prva investicija turske grupacije van granica zemlje.

Acibadem je prisutan u svim zemljama regiona uključujući i Bosnu i Hercegovinu, gdje je jedan od najvećih turskih investitora sa tri ureda – u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli.

U Crnoj Gori imaju kancelariju.

Acıbadem je integrisana mreža medicinskih ustanova i dio je globalne mreže – IHH. Međunarodni zdravstveni sistem je zajednička investicija malezijskog Kahazanaha, japanskog Mitsutija i turske Ajdinlar porodice, a Acibadem je njen član od januara 2012.