Deutsche Telekom iz medija saznao za blokadu u Albaniji, Crna Gora se nije miješala

Podijeli

Deutsche Telekom (DT), vlasnik 99,79 odsto akcija Telekoma Albanija, iz medija je saznao za miješanje najviših zvaničnika Tirane u prodaju njemačke imovine u toj zemlji, piše Politika.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da su srpska preduzeća dobrodošla u Albaniju, ali ne i strateškom sektoru poput telekomunikacija. Buru je digla vijest da je Telekom Srbija, preko crnogorskog M:tela, predala ponudu Deutsche Telekomu za preuzimanje Telekoma Albanija i ponudila 60,1 milion eura. To je ujedno i najbolja ponuda koju je njemačka kompanija dobila za kupoprodaju drugog po veličini operatora u Albaniji.

Crnogorski državni organi, prema saznanjima portala Investitor.me, nijesu se miješali u neobičan spor Beograda i Tirane u kojem je žrtva biznis. Ukoliko bi se realizovao ovaj posao, to bi bila najvrednija strana akvizicija jednog crnogorskog preduzeća ikad.

Politika ocjenjuje da su tamošnji državni zvaničnici jasno izrazili svoj stav da su protiv toga da Telekom Srbija postane većinski vlasnik ove kompanije, iako Telekom Albanija nije državna firma. Premijer Edi Rama je izjavio da su srpska preduzeća dobrodošla, ali ne u strateškom sektoru, kao što su telekomunikacije.

U ovom slučaju ni vlasnik ni prodavac nije albanska država, već kompanija Deutsche Telekom, koja u ovoj firmi ima 99,79 odsto akcija, i to preko grčkog OTE-a.

Iz kompanije Deutsche Telekom su za Politiku istakli da su za ovaj problem saznali iz medija i da se “ne bave političkim komentarima”.

Pošto je ta kompanija listirana na berzi, pravilo je da na takva pitanja ne odgovaraju, rekla je beogradskom listu Elpida Trizi iz službe za odnose sa javnošću DT-a.

Trizi napominje da je direktan prodavac u ovom poslu grčka kompanija OTE, gdje DT ima 40 odsto vlasništva. OTE je preuzeo Telekom Albanija još 2000. godine, a DT je devet godina kasnije kupio udio u ovoj grčkoj firmi.

Kostas Kanakaris iz službe za odnose s javnošću grčkog OTE-a kaže za Politiku da, u skladu sa svojim strateškim ciljevima i biznis planom, kompanija stalno procjenjuje tržišne mogućnosti i vrijednost svoje imovine, uključujući i onu u Albaniji.

“Analiza procesa je u toku, ali i razgovori sa nekoliko zainteresovanih strana. U skladu s našom uobičajemom praksom, predstavnike vlasti, ali i javnost obavijestićemo ako i kada budemo imali nešto važno da saopštimo”, kažu u OTE-u.

O ponudi koja je stigla iz Srbije prodavac se nije izjašnjavao.

Kako Politika nezvanično saznaje, da postoji politički problem kada je o ovom preuzimanju reč, menadžment Telekoma saznao je od prodavca, a ne od predstavnika albanske vlasti.