Bez Pola Alena ne bi bilo persolalnih računara, obožavao je sport, a donirao je milijarde u humanitarne svrhe

Podijeli

Suosnivač Microsofta Pol G. Alen umro je u ponedjeljak od komplikacija uzrokovanih ne-Hodgkinovim limfomom koji mu je dijagnostifikovan ranije ove godine, piše The Washington Post.

Alen je limfom pobijedio u 2009, a prije samo dvije sedmice rekao je da će se i ovaj put “agresivno boriti protiv bolesti i da vjeruje u suvremenu medicinu”. Ipak, zloćudna bolest je bila jača pa je umro sa 65 godina.

“Srce mi je slomljeno zbog gubitka jednog od mojih najstarijih i najdražih prijatelja”, izjavio je njegov nekadašnji poslovni partner Bil Gejts, dodavši da personalni računari bez Alena ne bi postojali te da je svoj život posvetio humanitarnom radu i “unapređivanju kvaliteta ljudskih života i jačanju zajednica širom svijeta”, prenosi Jutarnji list.

Pol Alen je, naime, donirao više od dvije milijarde dolara u razvoj obrazovanja, nauke, tehnologije i u zaštitu životne sredine.

“Oni koji su dovoljno srećni u životu da postanu bogati trebalo bi da svoje bogatstvo ulože u opšte društveno dobro. Naša neto vrijednost nije definisana dolarima, već koliko služimo i pomažemo drugima”, vjerovao je Alen.

Napustio fakultet

Ipak, Alen je ostao najpoznatiji po Microsoftu, kompaniji koju je 1975. osnovao sa svojim srednjoškolskim prijateljem Bilom Gejtsom. Nakon srednje škole oboje su upisali fakultet, ali Gejts je odustao od visokoškolskog obrazovanja već na prvoj godini fakulteta, dok je Alen “izdržao” pune dvije godine. Tada je s Gatesom odlučio da slijede svoj san i stvoriti budućnost koju su zajedno osmislili – svijet u kojem svaki dom ima računar.

Osnovali su startup kojem je Alen dao ime Micro – Soft, što je skraćenica riječi mikroprocesor i softver. Njihov prvi proizvod bio je programski jezik, no velika je prekretnica uslijedila nakon što je IBM odlučio prebaciti fokus na personalne računare te je od Microsofta tražio da im proizvede operativni sistem. Iako nijesu imali šta ponuditi tom tehnološkom divu, Gejts i Alen su pristali te su, kako bi zadovoljili IBM-ove potrebe, za 50.000 dolara kupili operativni sistem QDOS koji je smislio Tim Paterson i preradili ga.

Taj prerađeni sistem postao osnova IBM-ovih personalnih računara (PC-a) i lansirao Microsoft na vodeću poziciju u PC industriji. Tako je do 1991. čak 93 odsto osobnih PC-a širom svijeta koristilo upravo njihov operativni sistem. Danas je Microsoftov Windows dio većine stonih računara, dok je Word i cijeli Office paket jedan od glavnih proizvoda kompanije.

‘Slučajni bogataš’

Ipak, uprkos svom doprinosu uspjeha Microsofta, Alen je ostao u sjenci kolege Gejtsa i zaradio nadimak “The Accidental Zillionare”, odnosno Slučajni bogataš. Još pri osnivanju, Gejts je nagovorio svog partnera na vlasništvo nad kompanijom u odnosu 60:40, a nekoliko godina kasnije, Alenov udio se smanjio na 36 odsto. Kada se Alen osvrnuo na to u svojim memoarima, rekao je da je vjerovatno mogao ispregovarati veći udio, ali da mu “to jednostavno nije bilo bitno”.

“Uprkos našim razlikama, bili smo izvanredni partneri i jedni od rijetkih koji su imali u potpunosti ujedinjenu viziju kompanije i budućnosti”, opisao je Alen svoj odnos s Gejtsom.

Alen je Microsoft napustio samo osam godina nakon njenog osnivanja. Do 1983. djelovao je kao potpredsjednik odjeljenja za istraživanja i razvoj novih proizvoda u kompaniji, a dao je otkaz nakon što mu je dijagnostifikovana Hodgkinova bolest, zloćudni tumor limfnog sistema.

No, i nakon odlaska iz Microsofta, nastavio je da se bavi tehnologijom i istraživanjima. Već 1986. sa sestrom je osnovao Vulcan, investicionu kompaniju koja nadgleda njegove poslovne poduhvate i humanitarni rad. Osnovao je i Alenov institut za neuro-nauku kao i kompaniju Stratolaunch koja se bavi istraživanjem svemira, a zaslužna je za izgradnju vazduhoplova dizajniranog za lansiranje satelita u svemir.

Uz ljubav koju je Pol Alen dijelio prema tehnologiji, svemiru i nauci, njegova velika strast bili su i muzika i sport. Svirao je gitaru, u Sijetlu je otvorio muzej posvećen pop kulturi a bio je vlasnik i nekoliko sportskih klubova. U 1988. kupio je košarkaški klub Portland Trail Blazers i posjedovao NFL franšize Seattle Seahawksa, Bio je i djelimični vlasnik fudbalskog kluba Seattle Sounders FC.