atm, bankomat, banka

Dvije banke u Crnoj Gori dogodine mijenjaju vlasnike

Podijeli

Dvije regionalne bankarske grupacije koje posjeduju i banke u Crnoj Gori – Nova ljubljanska banka (NLB) i Komercijalna banka iz Beograda (obje u većinski državnom vlasništvu) – ušle su u ubrzani proces privatizacije.

Već do kraja godine, NLB će prodati najmanje 50 odsto plus jednu akciju na berzama u Ljubljani i Londonu, dok je Vlada Srbije objavila da traži finansijskog savjetnika koji će pomoći što uspješnijoj privatizaciji Komercijalne banke, u kojoj vlasništvo dijeli sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Obje banke u Crnoj Gori posluju pozitivno. NLB je u drugom kvartalu 2018. ostvarila dobit od 5,5 miliona eura, od čega 8,8 miliona čini zarada od kamata a ostatak od 1,8 miliona eura od naknada i provizija. Komercijalna banka Podgorica je u istom periodu napravila profit od 709.000 eura, od čega kamate čine 1,97 miliona, a naknade 318.000 eura.

Ovo znači da će novi vlasnici steći kompanije sa zavidnim poslovnim rezultatima, makar kada se radi o crnogorskom tržištu.

Da li će doći do spajanja

Kako će promjena vlasništva u ove dvije grupe uticati na tržište u Crnoj Gori zavisi najviše od ambicija budućih vlasnika. Ko je sve zainteresovan, još se ne zna, ali je izvjesno da bi novi kupac iz redova postojećih banaka svakako mogao uticati na tržišne prilike. Mediji su prošle godine nagađali da se za Komercijalnu banku interesuju turski investitori iz oblasti finansija, biznismen crnogorskih korjena Miodrag Kostić ali i moćna OTP grupa koja u Crnoj Gori ima najveću, Crnogorsku komercijalnu banku (CKB).

Sagovornici portala Investitor.me kažu da će biti zanimljivo pratiti privatizacije ove dvije kompanije i njihov uticaj na crnogorsko tržište. Prema njihovim riječima, ukoliko ih preuzme neki evropski konkurent koji ima već banku u Crnoj Gori, na primjer, mađarski OTP, svakako se mogu očekivati spajanja, odnosno, ukrupnjavanje na tržištu koje trenutno čini 15 banaka.

Ukrupnjavanje bankarskog tržišta se već dešava u Evropi ali i regionu – mađarski OTP je preuzeo Splitsku banku od Societe Generale banke a isto je uradio i u Albaniji nedavno. Špekulacije da će preuzeti i crnogorsku filijalu francuske grupacije za sada su samo na nivou nagađanja.

Kakve god da budu ambicije novih vlasnika NLB-a i Komercijalne banke, prethodno će morati da dobiju saglasnost Centralne banke Crne Gore, kao regulatora bankarskog tržišta.

U nastavku je spisak banaka koje trenutno posluju u Crnoj Gori:

  1. Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (Member of OTP Group)
  2. Hipotekarna banka AD Podgorica
  3. Societe Generale banka Montenegro AD
  4. Invest banka Montenegro AD Podgorica
  5. Prva banka Crne Gore AD Podgorica osnovana 1901. godine
  6. ERSTE Bank AD Podgorica
  7. Atlas banka AD Podgorica
  8. NLB Banka AD Podgorica
  9. Komercijalna banka AD Podgorica
  10. Addiko Bank AD Podgorica
  11. Universal Capital Bank AD Podgorica
  12. Lovćen banka AD Podgorica
  13. Zapad banka AD Podgorica
  14. ZIRAAT Bank Montenegro AD Podgorica
  15. NOVA BANKA AD Podgorica

Investitor.me

Comments are closed.