Umro suosnivač Microsofta Pol Alen

Podijeli

Suosnivač Microsofta Paul Allen, čovjek koji je nagovorio prijatelja iz škole Bila Gejtsa da napusti Harvard i pokrene najveću softversku kompaniju na svijetu, umro je juče u 65. godini života, objavila je njegova porodica.

Alen je, kako je saopšteno, umro od komplikacija izazvanih non-Hodgkinovim limfomom a prvi put se razbolio početkom 80-ih

Početkom oktobra, Alen je objavio da se liječi od te vrste raka, od koje se liječio i 2009. godine. Početkom osamdesetih, prije nego što je napustio Microsoft, razbolio se od Hodgkinovog limfoma, druge vrste raka.

Alen je Microsoft napustio nakon svađe s Gejtsom 1983. godine, prije nego što je firma prerasla u divovsku korporaciju, ali zahvaljujući prvobitnom partnerskom udjelu, mogao je do kraja života da uživa u milijardama koje je trošio na jahte, umjetnine, rock muziku, sportske klubove, istraživanja mozga i nekretnine.

Bio je vlasnik košarkaške NBA ekipe Portland Trail Blazers i Seattle Seahawksa u američkoj fudbalskoj ligi (NFL) i posvećeni filantrop koji je darovao više od 1,5 milijardi dolara, prenosi Index.hr.

Kao poznati ljubitelj muzike, Alen je imao brojne prijatelje u svijetu zabave, među kojima je bio i pjevač grupe U2 Bono Voks, ali je radije izbjegavao svjetla pozornice na svojem imanju na ostrvu Mercer, uz jezero Vošington, na suprotnoj obali od Sijetla u kojem je odrastao.

Odustao od studija i nagovorio Gatesa da pokrenu posao

Pol Gardner Alen rođen je u Sijetlu 21. januara 1953. kao sin knjižničara i učiteljice. Bio je dvije godine stariji od Gejtsa, ali kad su se 1968. upoznali u prestižnoj školi Lejksajd u Sijetlu, otkrili su da dijele strast prema računarima.

Alen je školovanje nastavio na Univerzitetu Washington State, ali je od studija odustao 1974. godine i zaposlio se u Bostonu. Dok je bio tamo, uporno je nagovarao Gejtsa, koji je studirao na obližnjem Harvardu, da napusti studiranje i pridruži mu se u revoluciji personalnih računara koja se tek rađala.

Gejts je napokon pristao 1975. godine pa su njih dvojica zajedno razvili BASIC softver za Altair 8800, nezgrapni stoni računar koje je tada koštao 400 dolara.

Micro-Soft

Nakon toga su se preselili u Albukerki u Nju Meksiku, kako bi bili bliže proizvođaču Altaira. Alenova ideja bila je da kompaniju nazovu Micro-Soft, spojivši tako izraze mikroračunar i softver u jedan naziv.

Alen je bio zadužen za tehničke operacije prvih osam godina te je bio među malobrojnim zaslužnima za nastanak prvih softvera poput MS-DOS-a i Worda koji su omogućili revoluciju PC-ja i izbacili Microsoft u sam vrh industrije.