A isto pakovanje: Milka čokolada s kikirikijem u Poljskoj ima manje kikirikija od njemačke

Podijeli

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta prezentirala rezultate poljske studije o kvalitetu proizvoda na istoku i zapadu EU, koja je pokazala da je 101 ispitivani proizvod jednakog kvaliteta, dok su kod 12 proizvoda zabilježene značajne razlike…

Crunchips pepper chips, stoji u poljskoj studiji koju je izradio tamošnji UOKIK (Zavod za konkurentnost i zaštitu potrošača), uprkos identičnim pakovanjima u Poljskoj teži 25 grama manje nego u Njemačkoj i pržen je na palminom ulju, odnosno sadrži više masnoća nego “isti” čips u Njemačkoj, koji je pržen na suncokretovom ulju i ne sadrži pojačivače okusa. U njemačkom je čipsu, takođe, proizvođač dodao paradajz i sir u prahu, kojih u poljskom pakovanju uopšte nije bilo.

Na Almette siru s travama poljsko i njemačko pakovanje sadrži tvrdnju kako je proizveden od ‘100% prirodnih sastojaka’, no njemački sir je napravljen od surutke, trava, luka, bijelog luka i soli, dok poljski sadrži surutku, obrano mlijeko u prahu, luk, bijeli luk, sol, limunsku kisjelinu, 0,1 odsto trava i prirodne arome.

Milka čokolada s kikirikijem u Poljskoj ima manje kikirikija od njemačke, a Lipton Ice Tea s ukusom breskve u poljskom pakovanju sadrži manje ekstrakta čaja. Takođe, poljski napitak sadrži šećer, fruktozu i zaslađivače, a istom je napitku za njemačko tržište dodat samo šećer.

Pakovanje Leibniz Minis Choco keksa je u Poljskoj nešto veće, ali sadrži 25 grama manje proizvoda, koliko ga je manje bilo i u pakovanju Monster Munch Original crispsa, kojem je dodat i monosodium glutamat, pojačivač ukusa koji je proizvodu dao intenzivan ukus nalik ukusu sira.

Curly Peanut Classic crisps je, takođe, u Poljskoj 30 grama lakši, a Knorr Fix Spaghetti Bolognese sadrže više masti i šećera nego u Njemačkoj, kao i više soli.

Poljska verzija Philadelphia sira sa travama je proizvedena od mlijeka, pavlake i mliječnih proteina, njemački ‘blizanac’ od surutke.

Kod dva je proizvoda, međutim, zabilježen bolji poljski kvalitet – u Milka Oreo chocolate i kod Capri Sun Orangea, u kojem je bilo 20 odsto više narandžinog soka nego u njemačkoj verziji.

Poslovni dnevnik