Kod Britanaca se možemo zadužiti 500 miliona eura

Podijeli

Vomik Nur Šah, regionalni direktor Britanske kreditne agencije za podršku izvozu UKEF za Centralnu Evropu je ove sedmice u posjeti Crnoj Gori, kako bi se bliže upoznao sa potencijalima uvoza i izvoza sa našom zemljom. Iz ambasade te zemlje u Podgorici je saopšteno da Britanska kreditna agencija za podršku izvozu za Crnu Goru ima na raspolaganju 500 miliona dolara.

UKEF je kreditna agencija britanske Vlade, koja ima ulogu da pruži podršku kako izvoznicima iz Velike Britanije, tako i njihovim kupcima u inostranstvu.

Tokom posjete, ocijenjeno je na koji način UKEF može podržati trgovinu između Velike Britanije i Crne Gore.

“UKEF može da pomogne vladinim ministarstvima, opštinama i privatnim preduzećima koji posluju u Crnoj Gori da obezbijede konkurentne, dugoročne finansije za promet roba i usluga sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Ova ponuda je otvorena i za međunarodne kompanije koje se bave projektima u Crnoj Gori. UKEF može podržavati i javno-privatna partnerstva, finansiranje projekata i refinansiranje tržišta kapitala”, saopšteno je iz britanske ambasade, prenosi CdM.

UKEF na raspolaganju ima do 500 miliona dolara za Crnu Goru za sve sektore, uključujući turizam, infrastrukturu, vodu i obnovljive izvore energije, a može pokriti i do 85 odsto ukupnih troškova projekta.

“Da bi se kvalifikovali, svaki projekat mora imati najmanje 20 odsto roba i usluga u Velikoj Britaniji, a minimalna vrijednost je pet miliona eura. Osim kupovine britanske robe, usluge mogu uključivati i master planiranje, projektovanje i isporuku, marketing, konsalting i pravne usluge, kao i niz drugih usluga”, ističu oni.

Kredit koji se organizuje preko UKEF-a može se vraćati od 2 do 10 godina, a čak i do 18, u nekim sektorima kao što su voda i obnovljiva energija.

“Ova posjeta naglašava ekonomski potencijal koji Ujedinjeno Kraljevstvo vidi u Crnoj Gori. UKEF nudi finansiranje britanske vlade u svim sektorima. To je prije svega jedno korisno sredstvo opštinama i pojedinačnim projektima koji traže finansiranje prema kreditnom rejtingu koji ima Ujedinjeno Kraljevstvo. UKEF takođe može pomoći u identifikovanju odgovarajućih britanskih kompanija koje pružaju visokokvalitetnu robu i usluge, po konkurentnim cijenama na osnovu kojih je Ujedinjeno Kraljevstvo poznato.

Uključivanje UKEF-a u projekte u Crnoj Gori će osigurati da finansiranje dolazi sa visokom stopom transparentnosti, uz visoke standarde upravljanja životnom sredinom i socijalnim rizikom, gdje je to neophodno”, kazala je britanska ambasadorka Alison Kemp.