Presedan: EU odbio italijanski budžet, Rimu dat rok od tri nedjelje

Podijeli

Evropksa komisija je u utorak odbila predlog italijanskog budžeta za 2019. godinu, koji predviđa deficit od 2,4 odsto, što je prvi put da Brisel ne odobri budžet jedne zemlje članice.

Rimu je istovremeno ostavljen rok od tri nedjelje da predlog budžeta za sljedeću godinu svede u prihvatljive okvire Pakta stabilnosti, koje je prethodna vlada bila fiksirala na 0,8 odsto, prenose agencije.

Ukoliko Italija ne ispuni ovaj zahtjev EU, otvoriće se značajna kriza u odnosima između Brisela i Rima. Italijanima u tom slučaju prijeti procedura zbog pretjeranog zaduživanja, sa finansijskim sankcijama koje u teoriji mogu da idu do 0,2 odsto BDP, što u italijanskom slučaju iznosi 3,4 milijarde eura po podacima za 2017. godinu.

Ovakav stav Evorpske komisije, na pismo koje im je, dan ranije, kao odgovor, poslao italijanski ministar ekonomije i finansija Đovani Trija, bio je očekivan, jer bi, u suprotnom, ova institucija stavila na kocku svoj kredibilitet. Italija je tom prilikom poručila da ne odustaje od ponuđenog predloga budžeta, što je upalilo crvenu lampicu u Briselu.

“Pravila su ista za sve i ako nema povjerenja, štetu će da snosi cijela EU”, poručio je u utorak, objašnjavajući odluku kolegijuma EK, potpredsjednik Komisije i komesar nadležan za euro, socijalni dijalog, finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala, Valdis Dombrovskis.

On je istakao da italijanski dug u visini od čak 131 odsto BDP predstavlja 37.000 eura zaduženja po glavi stanovnika i da predlog novog budžeta ne ide u pravcu smanjivanja zaduženja. S druge strane, vlada u Rimu ističe da upravo na ovaj način, podizanjem kupovne moći, žele da podstakne potrošnju i privredni rast.