Da li je došao kraj balkanskom Uberu: CarGo ostaje bez dozvole?

Podijeli

CarGo vozači partneri ostaće bez posla jer su na dnevni red Skupštine Srbije stigle izmjene Zakona o prevozu putnika, kaže direktor CarGo-a Vuk Guberinić.

Na pitanje B92 koje je moguće rešenje, objašanjava kako su to riješili na primjer, u Hrvatskoj:

“Kod njih je bio sličan problem, u okviru EU morali su da vode računa da ne zabranjuju konkurenciju, to je ono što de ovde trenutno radi. Oni su izjedančili taksi sa limo servisom, gdje je svako od prevoznika bio dužan da dobije licencu od grada, ali taj broj licenci nije ograničen brojem i cijenom. Dodatno, sva vozila moraju da budu do 7 godina starosti, i to je nešto gdje se mi zalažemo“.

CarGo je sistem taksi prevoza organizovan preko interneta, poput svjetski poznatog Ubera. Taj sistem je naišao na velike otpore u mnogim zemljama, pa su reagovale i vlasti, ograničavajući im djelatnost zbog navodne nelojalne konkurencije. Uber, kao i CarGo donio je prije svega niže cijene taksi prevoza, što nikako ne odgovara “starijim” kolegama.

Guberinić je na konferenciji za medije rekao da se izmjenama zakona ostvarila želja taksita.

Kako kaže, izmjenama Zakona građane će moći da prevozi samo taksi, a time će biti oštećeni korisnici usluge prevoza, jer će kvalitet usluge opasti, a cijena prevoza skočiti.

“Mi to ne želimo. CarGo želi da ponudi povoljnu i bezbjednu uslugu građanima Beograda”, izjavio je Guberinić.

On dodaje da se nada da do toga neće doći jer ni njima kao tehnološkoj kompaniji, ni njihovim partnerima neće biti dozvoljeno da voze po gradu, odnosno, objašjava, to će moći da rade isključivo licencirani taksi vozači.