Microsoft povećao prihode 19 odsto

Podijeli

Microsoft je u proteklom kvartalu ostvario prihode od 29 milijardi dolara, 19 odsto veće nego u istom periodu prošle godine, dok je dobit tog softverskog diva skočila 34 odsto, što se najviše zahvaljuje ‘cloud’ poslovanju.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u srijedu, čista dobit Microsofta dosegnula je u trećem kvartalu ove godine 8,82 milijarde dolara, dok je prošle godine u tom periody iznosila 6,58 milijardi, javlja Hina.

Snažan rast finansijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje smanjiti svoje troškove za čuvanje podataka, pa prihvataju softver temeljen na ‘cloudu’, a svoje aplikacije prebacuju u data centre.

Prihodi od clouda

Prihodi Microsofta od ‘cloud’ poslovanja porasli su na godišnjem nivou 24 odsto, na 8,6 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 76 odsto, premda u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mjesto s udjelom od 18 odsto na ‘cloud computing’ tržištu, odmah iza Amazona koji drži više od 30 odsto tog tržišta, objavila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pod vođstvom izvršnog direktora Satija Nadele, Microsoft se već duže vrijeme preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Od 2014. godine, od kada je Nadela na čelu Microsofta, cijena dionice tog tehnološkog diva gotovo se utrostručila.

Veliki rast

U srijedu je, nakon objave poslovnih rezultata, porasla dodatnih 2 odsto, pa je u posljednjih 12 mjeseci zabilježila rast veći od 21 odsto.

Prihodi Microsofta u području računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje, u proteklom su tromjesečju porasli za 14,6 odsto na godišnjem nivou, na 10,75 milijardi dolara.

Prihodi kompanije u odjeljenju za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli 18,6 odsto, na 9,77 milijardi dolara.

Index.hr