Ništa od jeftinijeg goriva: Vlada neće snižavati akcize

Podijeli

Direktor direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović juče u Skupštini nije odgovorio da li će Vlada smanjiti akcize na gorivo čije su cijene došle na skoro rekordan iznos, ali je nagovijestio da od toga neće biti ništa, pišu Vijesti.

Da bi razmatrali smanjenje dažbine na cijene goriva potrebno je uraditi detaljnu analizu, kazao je Paunović, odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića.

On je kazao da prihodi od akciza na goriva iznose 66,9 odsto ukupnih prihoda od svih akciza, kao i da je cilj Vlade da konsoliduje javne finansije.

Konjević je rekao da je SDP predložio amandmane da se smanje akcize na goriva za 15 odsto, navodeći da je Vlada u posljednjih godinu i po povećala akcize za 11 centi po litru, pri čemu je i povećan i prihod od PDV-a za dva centa, a ove godine je povećala PDV sa 19 na 21 odsto što je uticalo na povećanje cijena goriva za još dva centa.

Konjević je naveo primjer Austrije gdje je prosječna plata 2.324 eura, skoro pet puta veća nego u Crnoj Gori, a cijena benzina je 1,30 eura što je za 11 centi jeftinije nego u Crnoj Gori.

On je naveo da u maloprodajnoj cijeni goriva od 1,41 eura akciza i PDV učestvuju sa 80 centi, a sama cijena goriva sa zaradom prodavca iznosi 61 cent, kao i da je država od ovih dažbina 2017. naplatila 157 miliona eura, a 2016. godine 122 miliona. Poslanik SDP-a smatra da postoji prostor za smanjenje, kao i da država taj novac može da nadoknadi boljom naplatom poreskog duga, proširenjem poreske baze i povećanjem minimalne zarade na 250 eura.

On je pitao i koliko iznose minimalno predviđene akcize prema Direktivi Savjeta Evrope.

Paunović je kazao da je minimalna akciza za dizel prema direktivi EU 33 centa, a za benzin 35,9 centi. Crnogorska akciza za dizel veća je za 11 centi, a za benzin 10 centi.