EBRD poboljšao prognoze rasta crnogorske ekonomije zbog gradnje autoputa

Podijeli

Crnogorska ekonomija rašće po stopi od 4,2 odsto u ovoj godini, dok će naredne usporiti na 3 odsto, pokazuju najnovije prognoze Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

To je 0,9 odsto bolja prognoza za ovu godinu u odnosu na projekcije EBRD-a iz maja ove godine, dok je nova prognoza rasta za narednu godinu 0,3 odsto bolja nego majska.

Nakon prekoračenja očekivanja u 2017 i rastu za oko 4,7 odsto, crnogorska ekonomija nastavila je snažan rast i u 2018, posebno u prvom dijelu godine sa rastom od 4,8 odsto u odnosu na isti period godinu ranije, navodi se u izvještaju EBRD-a.

“Taj je rast uglavnom bio podstaknut gradnjom prioritetne dionice autoputa koji povezuje Crnu Goru sa Srbijom a koju finansira kineska EXIM banka a koju sprovodi takođe kineski CRBC ali i velikim turističkim projektima na obali. Privatna potrošnja takođe je snažno narasla, podstaknuta relativno visokom stopom kreditiranja. Međutim, visok uvoz, kao komponenta investicija i
rivatne potrošnje, podstiču veliki trgovinski deficit (gotovo 19 odsto BDP-a u 2017) i djeluje kao pritisak na rast”, navodi se u dijelu izvještaja posvećenog Crnoj Gori.

Dolasci turista u prvih osam mjeseci 2018. godine porasli su za 12 odsto na godišnjem nivou, ističe EBRD, uz nastavak rasta dolazaka gostiju iz EU, zahvaljujući novim avionskim vezama.

Vlada je, kako se podsjeća, započela sprovođenje srednjoročne strategije fiskalnog prilagođavanja kako bi se riješila održivost javnih finansija, što se smatra jednim od najvećih rizika u zemlji. U aprilu 2018. godine Vlada je na sedam godina emitovala euroobveznice vrijedne 500 miliona eura sa kamatom od 3.375 posto, što je rekordno niska stopa za zemlju, a što odražava pozitivnu reakciju finansijskih tržišta na nedavne mjere fiskalne konsolidacije.

“Međutim, dalje finansiranje će biti potrebno u u godinama koje dolaze, kako bi se ostvarile značajne otkupnine euroobveznica koje dospijevaju 2019-2021. Mi smo povećavali prognozu rasta za 2018. godinu na 4,2 posto, s nešto nižom od 3,0 odsto u 2019. godini uglavnom zbog daljeg ulaganja u autoput. Glavni rizici uključuju visok nivo javnog duga i ograničeni fiskalni prostor”, zaključuje EBRD.