Investitori željno očekuju rezultate novog testa na stres za evropske banke

Podijeli

Investitori željno očekuju rezultate novog testa na stres za evropske banke. Fokus je uglavnom na italijanskim finansijskim institucijama – ali i njemačke banke su pod lupom.

U petak uveče nakon zatvaranja tržišta, Evropska bankarska agencija (EBA) objavit će svoje analize za 48 velikih banaka iz 15 zemalja EU i Norveške. Samo 37 banaka u eurozoni predstavlja oko 70% ukupnog bilansa stanja svih institucija u monetarnoj uniji. Nema novih podataka za četiri grčke banke čiji su rezultati već objavljeni u maju usljed paketa za spašavanje u zemlji koji je u toku. U to vrijeme, ECB nije našla nedostatak kapitala ni u jednoj od ovih banaka.

Slijedeći iste kriterije, Evropska centralna banka (ECB) ispitala je oko 60 drugih tzv. značajnih institucija (SI) u eurozoni, koje su pod njenim direktnim nadzorom. Međutim, ona neće objaviti te rezultate, nego samo rezime za banke u eurozoni takođe testirane od EBA. Na osnovu bilansa krajem prošle godine supervizori izračunavaju otpornost banaka u slučaju jake ekonomske krize u naredne tri godine. To je praćeno, na primjer rastom nezaposlenosti, padom cijena nekretnina, značajnim gubicima na državnim obveznicama, što povećava rizik od defaulta na kredite i prijeti kaznama za loše ponašanje upravljačima banke.

Revizori su prilagodili scenario za ekonomsku snagu svake zemlje i njene institucije – na primjer, ekonomski krah u Njemačkoj morao bi da bude mnogo jači nego u Italiji kada je u pitanju izloženost banaka na isti stres.

Udruženje njemačkih banaka smatra da je stres test strožiji od prethodnih testova. Prema rejting agenciji S&P, ovaj test će biti teži od ranijih provjera jer se zasniva na novim računovodstvenim standardima (MSFI 9). Rezultat toga je da banke moraju ranije da obezbijede loše kredite, piše indikator.ba.