Australija ne želi kineske investicije

Podijeli

Australijska vlada namjerava da spriječi ponudu konzorcijuma iz Kine i Hong Konga za preuzimanje kompanije za energetsku infrastrukturu.

Kineska državna novinska agencija Sinhua 2016. kritikovala je Australiju zbog odbijanja ponude u Ausgridu, kao i odlaganja Velike Britanije da donose odluku povodom nove nuklearne elektrane koju bi podržale kineske investicije.

Agencija je navela da osim što kineski ubrzani razvoj, jedinstvena kultura i ogromna populacija mogu da zabrinu određene zemlje, takođe mogu da izazovu kinofobiju.

Riječ je o poslu vrijednom 13 milijardi australijskih dolara (8,3 milijarde eura), a vlada je saopštila da će ponudu spriječiti jer nije u skladu s australijskim nacionalnim interesima, prenosi Tanjug.

CK konzorcijumu je trebalo odobrenje australijske uprave za strane investicije (FIRB) za preuzimanje APA grupe koja posjeduje više od 43.700 kilometara gasovoda u Australiji.

Australijski ministar finansija Džoš Frajdenberg naveo je da je konzorcijumu prenio svoj preliminarni zaključak da to preuzimanje nije u skladu s australijskim interesima. U praksi, takva odluka o blokiranju prodaje je konačna.

“Došao sam do tog stava na osnovu toga da bi došlo do neprikladne koncentracije stranog vlaništva u jednoj kompaniji našeg najznačajnijeg preduzeća iz oblasti prenosa gasa”, naveo je Frajderberg u saopštenju.

Uprava za strane investicije nije mogla da donese jednoglasnu preporuku, izrazivši zabrinutost za nacionalne interese zbog prisustva dominantne strane sile u sektorima gasa i električne energije, dodao je Frajderberg.

Piter Dženings, izvršni direktor australijskog Instituta za stratešku politiku, tijela koje je osnovala vlada, nedjeljama se zalagao da vlada stavi veto na prodaju zbog nacionalne bezbjednosti.

“Moje mišljenje je da je, ako uprava za FIRB i ministar finansija ozbiljno uzimaju u obzir pitanja nacionalne bezbjednosti, trebalo odmah da kažu ‘ne’ tom konkretnom preuzimanju”, rekao je Dženings u septembru.

Konzorcijum registrovan u Hong Kongu, poznat kao CKI. CKI i kineska državna firma State Greed Corporation su 2016. blokirane na osnovu povjerljivih nacionalnih bezbjednosnih pitanja da uzmu u zakup na 99 godina 50,4 odsto udjela u Ausgridu, sidnejskoj elektroenergetskoj mreži.

Odluku je donio premijer Skot Morison koji je tada bio ministar finansija.

Razlozi nijesu detaljno obrazloženi, ali se nagađa da je konzorcijum blokiran jer je Ausgrid uključivao električni čvor koji je bio povezan s tajno napravljenim američko-australijskom obavještajnim objektom u Pajn Gepu u centralnoj Australiji.

Dženings je rekao da nije bilo teško zaključiti da prodaja APA Kinezima nije u australijskim interesima.

Ako bi se preuzimanje nastavilo, 70 i više odsto infrastrukture vezane za gas i električnu energiju bila bi u rukama ili CKI-ja ili Stejt grida, kineske državne kompanije, dodao je Dženings.

“Mislim da je to rizik koji nijedna država ne bi prihvatila”, dodao je on.