6 savjeta za izbjegavanje siromaštva u penziji

Podijeli

Koliko god bili mladi, starost nije daleko i već sada je vrijeme da razmislite o prihodima u penzionim danima.

Ako računate na penziju koju ćete dobiti na osnovu sistema obaveznog penzionog osiguranja, već ste u problemu – jer neće biti dovoljan.

Sistem penzionog osiguranja je zasnovan na prinicpu solidarnosti, što znači da novcem koji sada uplaćujete u penzioni fond, ustvari finansirate sadašnje penzionere. To što ste dali prilog sadašnjim generacijama penzionera u vidu “doprinosa” evidentira se negde kod Fonda PIO i na taj način Vi ostvarujete pravo da i Vi na račun nekih budućih generacija primate penziju kada ostarite. A znamo koliko se izdvaja za penziono osiguranje te da je sve manje radnika koji mogu da finansiraju sve veći broj penzionera

Caka je, kako nam prenosi portal Kamatica, u tome da visina vaše buduće penzije neće zavisiti samo od vaših doprinosa, već i od broja zaposlenog stanovništva i od visine njihove plate. Ako je mali broj zaposlenih i ako su njihove plate male, fond iz kog se isplaćuju zarade će takođe biti mali. Kako onda možete biti sigurni da će Vaše penzije odgovarati potrebama koje imate? Nikako.

Evo šest savjeta da obezbijedite novac za “zlatno doba”:

1. Počnite da štedite i držite se plana – Ako već štedite, bilo za starost ili neki drugi cilj, znači da ste na pravom putu. Vi već znate da je štednja navika koja vam donosi dobro. Ako ne štedite, vrijeme je da počnete. Napravite plan, počnite sa malom sumom i držite se svog cilja. Mnogi građani kažu da sada ne zarađuju dovoljno novca da bi mogli da štede. Ako spadate među njih, zamolićemo vas da zamislite sebe sa 60 ili 70 godina, velikim računima za zdravstvene usluge i penzijom od 200 ili 250 eura. Šta mislite, kad ostarite, kolilko ćete tada biti sposobni da radite dodatan posao i zaradite novac koji vam je potreban?

2. Izračunajte koliko će vam novca trebati kad odete u penziju – Odlazak u penziju je skup. Stručnjaci procjenjuju da vam onog momenta kada odete u penziju treba oko 70 odsto prihoda koje ste imali kada ste bili zaposleni. Stavite na papir moguće troškove koje možete imati kada budete stari (npr. manji će vam biti troškovi za odjeću i obuću, ali ćete imati veću potrebu da odete u banju, ili da stavite vještačke zube), a onda sračunajte koliko će vam otprilike iznositi državna penzija kada se penzionišete. Tu razliku morate da pokrijete sami. Najpametnije ulaganjem u penzioni fond, životno osiguranje ili štednju.

3. Budite odgovorni za svoju budućnost – Suština sigurne budućnosti je da preuzmete stvar u svoje ruke i da se previše ne oslanjate na druge. Ako ste odlučili da ne mislite o svojoj starosti, treba da znate da je to neodgovoran stan koji će najviše pogoditi vaše bližnje. Vašu suprugu ili supružnika i vašu djecu. Ako na vrijeme ne štedite za troškove koje imate u starosti i ne budete imali novca za ono što vam tada treba, umjesto da budete podrška svojoj porodici bićete im teret u onom momentu, kada su već opterećeni svojim životima.

4. Pričajte sa svojim poslodavcem – Podaci privatnih penzionih fondova govore da privatnu penziju u najvećem broju slučajeva uplaćuju poslodavci. Možda radite za odgovornog poslodavca koji će svojevoljno početi da vam uplaćuje dodatno penziono osiguranje. Ukoliko to nije slučaj, možete putem administrativne zabrane tražiti da vam se dio primanja preusmjeri u privatni penzioni fond. U Crnoj Gori postoje samo dva dobrovoljna penziona fonda kod kojeg štedi svega 2.500 građana.

5. Ne zaboravite inflaciju i promjene kursa – Kako se sačuvati ono što imate može biti jednako važno kao koliko ćete uštedjeti. Inflacija i vrsta ulaganja može da igrati važnu ulogu u tome koliko će vaša ušteđevina biti kada jednom krenete u penziju. Saznajte više o rizicima ulaganja i kako inflacija ili promjene kursa utiču na vaše investicione izbore. Postavite dosta pitanja i saznajte koja vrsta ulaganja je najotpornija na potrese na tržštu i inflaciju.

6. Raspodelite rizike na tržištu – Ne zaboravite osnovno pravilo smanjenja rizika: Novac nikad ne treba držati na jednom mjestu! Ako pravilo raspredite investicije (dio novca stavite na štednju, dio u fond, dio na berzu, dio u osiguranje) nikada nećete biti u riziku da sve izgubite. Uostalom vaš mix ulaganja mijenjaće se vremenom u zavisnosti od uslova na tržištu i finansijskih okolnosti.