Tajlandski milijarder preuzeo Fortune za 150 miliona dolara

Podijeli

Američki časopis Fortune, poznat po svojim listama najboljih vlasnika i najvećih kompanija na svijetu, prodat je za 150 miliona dolara tajlandskom milijarderu Chatchavalu Jiaravanonu.

Tako je magazin, kako javlja Betam, promijenio vlasnika drugi put u godinu dana.

Suočen s padom prihoda od reklama koji pogađaju cjelokupnu štampu, i smanjenjem prodaje papirnatih izdanja, Fortune se posljednjih godina usmjerio na razvoj elektronskog izdanja i organizovanje ekonomskih konferencija.

Časopis je u novembru 2017. kupila kompanija Meredith Corp. kada je kupovala i grupu Time, međutim ta grupa je nekoliko mjeseci kasnije objavila da želi da proda časopis radi ušteda.

Tajlandski biznismen Jiaravanon je na čelu konglomerata Charoen Pokphand Group, koji ima udjela u kompanijama iz različitih sektora od hrane do telekomunikacija preko distribucije, nekretnina, automobilske industrije, online trgovine, finansija i farmacije, navela je kompanija Meredith.

Kupovina časopisa Fortune je, međutim, lična investicija i milijarder obećava da će još povećati prisustvo časopisa online i nastaviti njegovo geografsko širenje.

“Naša vizija je da od časopisa Fortune napravimo međunarodnu marku u sektoru ekonomskih medija”, rekao je Jiaravanon.