EU i Velika Britanija usaglasili tekst o granici sa Irskom

Podijeli

Britanski i evropski pregovarači usaglasili su tekst o granici u Irskoj iako to ne znači da su pregovori o Brexitu do kraja zaključeni, objavila je irska televizija RTE citirajući dva izvora, prenosi Hina.

Irska nacionalna televizija prenijela je da je tekst dogovoren kasno u ponedjeljak i zatim proslijeđen Londonu te je citirala izvore koji kažu da je sporazum “najstabilniji mogući”, ali ne bi bilo ispravno reći da su pregovori “zaključeni”.

Sporazum uključuje takozvani “backstop”, zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem bi granica na irskom ostrvu ostala otvorena nakon Brexita.

“Izvor potvrđuje da je tekst sporazuma o razvodu dogovoren na tehničkom nivou”, napisala je na Twitteru Laura Kuensberg, politička urednica BBC-a i dodala da će se “Vlada sastati sjutra poslije podne. Tada će biti i službena potvrda”.

Uspostavljanje fizičke granice između Velike Britanije i Irske dovodi u pitanje integritet jedinstvenog evropskog tržišta i u suprotnosti je s mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998, kojim je okončan 30-ogodišnji sukob između većinski protestantskih unionista i republikanskih katolika, što bi moglo ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

Brisel želi poseban status za Sjevernu Irsku, u skladu s pravilima unutar EU, što britanska premijerka Tereza Mej odbija smatrajući da se time neprihvatljivo zadire u teritorijalni integritet Britanije, čiji je Sjeverna Irska sastavni dio.