Ministar finansija priznao: Država nema rješenje za Montenegro Airlines

Podijeli

Vlada će u narednom periodu morati da nađe održivo rješenje za Montenegro airlines (MA), saopštio je ministar finansija Darko Radunović, dok je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, ocijenio da, dok izvršna vlast traži plan, dugovi kompanije konstantno rastu.

Radunović je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, rekao da nacionalnog avio-prevoznika treba održati i naći model kako to uraditi.

“Ovo jesu teme koje bi trebalo upakovati u cjelosti i vidjeti šta uraditi dalje sa MA i koji je to model da kompanija ostane održiva. Ovu godinu smo odradili kako smo odradili i uspjeli da sačuvamo MA, ali na žalost ne i da riješimo definitivan problem kompanije”, kazao je Radunović, prenosi Mina business.

MA je, kako je poručio, nešto što čeka Vladu i što će se morati dalje rješavati.

Odbor je danas razmatrao Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu sa izvještajem o reviziji tog dokumenta koju je uradila Državna revizorska institucija (DRI).

Konjević se posebno osvrnuo na izvještaj DRI o izdacima budžetskih rezervi, koji se odnose na potrošačke jedinice, između ostalog Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u iznosu od 6,59 miliona eura.

“To je raspoređeno na iznos od 2,29 miliona eura na ime dospjelog dugovanja koje MA ima prema banci, a koje je pokriveno državnom garancijom, kako ne bi došlo do njenog aktiviranja i iznos od 4,3 miliona eura na žiro račun MA”, naveo je Konjević dodajući da za tih 4,3 miliona ne postoji svrha uplate.

On je rekao da Vlada po pitanju MA nije izašla sa planom.

“Plan Vlade se svodi da je MA važan, a dok je on važan poreski dug za dvije godine raste sa 13 na 19 miliona eura, dok dug Aerodromima Crne Gore iznosi preko 25 miliona”, tvrdi Konjević.