“Radite samo za lojalne poslodavce. Život je prekratak za bilo šta drugo”

Podijeli

Oni koji su promijenili više poslodavaca odlično znaju koliko naporni mogu biti. I koliko nam mogu sami život učiniti težim. Ili lakšim, u rjeđim situacijama, na žalost.

Brigette Hyacinth na poslovnoj mreži LinkedIn poručuje da nikada ne treba da žrtvujete svoj život, zdravlje i vrijednosti koje ste stekli sa poslodavcem koji to ne zaslužuje.

“Jedna kompanija za koju sam radila i kojoj sam uvijek pristajala da radim prekovremeno (i besplatno), jednog dana kada sam imala ličnu obavezu, nije mi izašla u susret. U takvim situacijama se osjećate loše, osumnjičeno i krivo. Kao da sve što radiš i koliko radiš nije dovoljno”, navela je ona.

Nijedan poslodavac koji ne cijeni vaš radni i životni balans nije vrijedan toga da radite za njega, navela je.

“Dužni ste da radite najbolje što znate za svog poslodavca ali mu ne dugujete lični život, zdravlje i vlastite vrijednosti”, nabrojala je Brigette.

Kaže da je nebrojeno puta od kolega čula da je njihov posao postao njihov život. Šta se onda događa ako izgubite svoj posao ili kada odete u penziju, pita se ona.

“Vaš posao nije vaš život. To je sredstvo da živite svoj život. Nikad ne dopustite da posao definiše Vašu vlastitu vrijednost ili sreću. Da bismo zaista bili uspješni, moramo postaviti granice!”, smatra.

Mnogi šefovi, kako je ocijenila, zaposlene tretira kao alat, a ne ljudska bića.

“Njihov cilj je isisati svaki atom produktivnosti iz radnika. Raditi u okruženju gdje se ne poštujete, samo će vas vući nazad. Umjesto toga nastojte da radite za lojalne poslodavce koji cijene vaše talente i pruže Vam prilike za rast i razvoj.

“Ubijate sebe za posao za koji će kompanija naći zamjenu tokom jedne sedmice u slučaju Vaše smrti. Vodite računa o sebi” – Džet Li