8 najboljih poslovnih dokumentaraca 2018. godine

Podijeli

Poslovanje i inovacije igrali su vodeće uloge u dokumentarnim filmovima 2018. godine.
Autori dokumentaraca su se bavili složenim, važnim temama, od tehnologije blockchaina do #MeToo pokreta do korupcije u “američkom snu“.

Bilo da planirate da provedete odmor rekapitulirajući prošlu godinu – ili pokušavate pobjeći od toga – postoji jaka grupa poslovnih dokumentaraca koje ne treba da propustite.

Inc.com nam donosi osam najboljih poslovnih dokumentaraca iz 2018:

Iz Pariza u Pitsburg

U svjetlu odluke predsjednika Donalnda Trampa za izlazak iz Pariskog klimatskog sporazuma, ovaj dokumentarac intervjuiše pojedince koji se bore protiv klimatskih promjena u svojim dvorištima. Film se takođe fokusira na vlasnike malih kompanija u američkoj saveznoj državi Ajova, koji su prihvatili obnovljivu energiju kako bi svoje poslovanje zadržali konkurentnom kao i neprofitnim grupama u Kaliforniji koje pomažu kompanijama da zaposle bivše zatvorene obučene za instalaciju solarnih ploča. Premijera „Od Pariza do Pitsburga“ na programu je globalnog kanala Nat Geo 12. decembra.

Generation Wealth

Poznati filmski redatelj Loren Grinfild najavio je da je američka opsesija bogatstvom korumpirala američki san. Film se osvrće i na super bogate menadžere hedge fondova i za one koji se bore za postizanje krajnjih ciljeva, ilustrujući priznatu priču za poduzetnike – i sve ostale – da je zarađivanje novca kao vaš top prioritet nezdravo i neodrživo. Generation Wealth dostupan je za streaming na YouTube-u, Google Play-u i Amazon Prime-u.

Trust Machine: The Story of Blockchain

Priče o tehnologiji blockchaina bile su prisutne svuda tokom cijele 2018. godine, ali dokumentarac filmaša Aleksa Vintera sveobuhvatan je pregled digitalnog trenda koji bilježi transakcije kripto-novca- i potencijalno je priča mnogo više od te teme. Film takođe prati priču hacktiviste i blockchain stručnjaka Lorija Lova, dok se bori za izručenje i pokušava pokazati svijetu da se tehnologija blockchaina može koristiti za plemenite svrhe, poput borbe protiv gladi. Trust Machine prikazuje se u odabranim kinima i uskoro će biti dostupan na streaming servisima.

Science Fair

Pobjednica nagrade publike na Sundance Film Festivalu, Science Fair prati priču devet srednjoškolaca dok se takmiče na Međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva. Na takmičenju učestvuje 1.700 najpametnijih tinejdžera na planeti – svi koji pokušavaju da promijene svijet kroz nauku – i na kraju proglase jedan mladi um kao najboljeg na sajmu. Science Fair se prikazuje u odabranim bioskopima i biće uskoro dostupan na streaming servisima.

Won’t You Be My Neighbor

Fred Rogers je, kroz svoje jedinstveno razumijevanje veze između emocija i učenja, stvorio značajan odnos s gledaocima. Stručnjak za komunikaciju s djecom i odraslima, Rogers šalje pouke o ličnom razvoju i nadahnjuje nastavnike širom svijeta. Won’t You Be My Neighbormožete pogledati na YouTube-u, Google Play-u i Amazon Prime-u.

Seeing Allred

Advokatica za ženska prava Gloria Olred već decenijama se bori protiv nepravde prema ženama, ali uspon „MeToo“ pokreta pomogao joj je da stvori osjećaj hitnosti oko borbe protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na radnom mjestu i izvan njega. Ovaj dokumentarac tretira ono što pokreće Olred da nastavi borbu za žene i njen nedavni rad na slučajevima seksualnog zlostavljanja protiv poznatih, moćnih muškaraca. Seeing Allred je dostupan na Netflix-u.

Merkur 13

Godine 1961. godine, kao dio programa privatnog finansiranja, 13 žena je podvrgunuto identičnim psihološkim testovima koje je NASA koristila za svemirske letove, kako bi imale nadu da će nakon muškaraca i one imati priliku da posjete svemir. Ovaj dokumentarac profilira željne odmetnice kojie su mogli biti prve žene u svemiru, a koje su se borile i za druge žene zainteresovane za STEM karijeru. Mercury 13 je dostupan za streaming na Netflix-u.

McQueen

Ovaj dokumentarac opisuje karijeru i inspiracije Aleksandra Mekvina, jednog od najvoljenijih i najcjenjenijih savremenih modnih dizajnera. Prije samoubistva 2010, Mekvin je izazvao pažnju sa svojom jezivom vizijom i kontroverznom odjećom, zauvijek mijenjajući modnu industriju. McQueen je dostupan za streaming na YouTube-u i Google Play-u.

Inc.com/Investitor.me