Nova strategija i novi koncept poslovnica zaslužni za rast Mercatora

Podijeli

U prvih devet mjeseci, Mercator grupacija je ostvarila rast prihoda od maloprodaje za 5.4% u odnosu na isti period prošle godine, dok je profit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porastao za 86.8 milliona eura, što je za 24.7% više o odnosu na prošlu godinu.

Rezultati operativnih aktivnosti su više nego duplo bolji sa ostvarenim prometom od 35.8 miliona eura za period jan. – sep. 2018. godine, što je za 21.8 milion eura više u odnosu na prošlu godinu.

Kompaniija “Poslovni sistem Mercator” d.d. je također zabilježila rast profita prije kamata, poreza i amortizacije i to od 56.6 miliona eura, što je više za 3.5% u odnosu na isti period prošle godine. Vlasnička firma Mercator grupacije je uspješno poslovala u periodu od januara do septembra, ostvarujući profit od 14.5 miliona eura, prenosi Indikator.ba.

Merkator grupacija je uspješno poslovala u period jan. – sep. 2018. godine, sa ostvarenim profitom od 8.9 miliona eura što je rast od 19.4 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

“Prihodi od operativnih aktivnosti su se znatno poboljšali i za prvih devet mjeseci 2018. godine iznosili su 35.8 miliona eura, što je poboljšanje od 21.8 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine. Mercator grupacija je ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,617.3 miliona eura, što je za 1.6% više u odnosu na isti period u prošloj godini”, izjavio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercator grupacije.

Nova strategija, novi koncept poslovnica, renoviranje prodajnih mjesta i poboljšana kompetitivnost usluga su pozitivno doprinijeli glavnim aktivnostima grupacije. Prihodi od maloprodaje čine 78.7% ukupnih prihoda. Isti prihodi su zabilježili rast od 0.5% u Sloveniji, državi koja je i dalje najvažnije tržište za Mercator grupaciju, u odnosu na isti period prošle godine. Rast je ostvaren pored činjenice da je zabilježen znatan pad udjela Mercatorove maloprodaje na tom tržištu. Mercator grupacija će i dalje ostati fokusirana na svoju glavnu djelatnost, a poboljšanje profitabilnosti će ostati glavni cilj.

Neto finansijski dug grupacije je iznosio 738.7 miliona eura 30. septembra 2018. godine, što je manje za 11.2% ili za 93.3 miliona eura u odnosu na prošlu godinu. U 2018. godini Mercator nastavlja redovno izmirivati obaveze prema poslovnim i finansijskim partnerima.

U prvih devet mjeseci ove godine, Mercator je investirao više od 19 miliona eura u stalna sredstva, dok su divesticije iznosile 17.8 miliona eura i činile su ih prodaje zgrada, postrojenja i opreme. Mercator je kupio 13 novih maloprodajnih jedinica, čime je proširio bruto maloprodajnu površinu za 6,923 m2. Pored toga, obavljene su sve neophodne aktivnosti za prodaju deset šoping centara u Sloveniji (proces monetizacije), i potpisan je ugovor za njihovu prodaju u oktobru tekuće godine.

Mercator ostaje fokusiran na kupce na način da će nastaviti nuditi moderno okruženje za kupovinu, bogat izbor FMCG proizvoda i poboljšan odnos između lokalnih i regionalnih dobavljača, sve u svrhu poboljšanja lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, navodi se u saopćenju iz Mercatora.