Premijer potvrdio: Autoput Smokovac – Mateševo ćemo imati tek na proljeće 2020.

Podijeli

Crna Gora ulazi u period stabilnosti javnih finansija i stvaranja veće mogućnosti za postizanje boljeg standarda građana, saopštio je premijer Duško Marković.

On je, u intervjuu Televiziji Crne Gore povodom dvije godine rada Vlade, saopštio da neće biti novih kriznih mjera i podsjeća da naredne godine ističe rok za krizni porez, doprinosi na zarade vratiće se na devet odsto, a neće biti ni novih poreza i akciza.

Marković najavljuje da će kapitalni budžet za narednu godinu iznositi 300 miliona eura.

“U 2017. iznosio je 280 miliona, u 2018. 290 miliona i sa onim što već radimo preko IRF-a za dvije godine uložili smo više od 377 miliona eura, a trebalo je 450 milona za četiri. Naredne godine gradiće se putna infrastruktura, vrtići, škole, radiće se i na energetskoj infrastrukturi”, navodi Marković.

Crna Gora će, poručuje premijer Marković u 2019. godini biti veliko gradilište, što će, kako je naveo, omogućiti njen dalji ubrzani razvoj i više radnih mjesta,

Završetak prve dionice auto puta na proljeće 2020.godine

Predsjednik Vlade Duško Marković je izrazio zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom radova na prioritetnoj dionici Autoputa Bar – Boljare.

„Čujem sada različite ocjene toga. Naravno kada projekat odmiče i kada vidite njegove konture onda se pojavljuju oni koji su zabrinuti rokovima i eventualno završetkom toga puta, izazovima koji ga prate. Ali to je zaista investicija koja je najveća u našoj istoriji, na veoma teškom i zahtjevnom prostoru. Veoma sam zadovoljan, ne samo dinamikom radova, nego i kvalitetom tih radova. Pošto me upozoravaju da Kinezi znaju da brzinu podrede kvalitetu naš nadzorni organ mi je rekao, a i naši inženjeri koji su uključeni u monitoring ovog projekta, da je kvalitet na veoma visokom nivou. Sigurno ćemo završetak prve dionice auto puta produžiti na proljeće 2020. godine. Ali nijesam zabrinut zbog toga. Naravno pojavili su se i problemi sa naknadnim radovima koji se tiču i napajanja i vodosnadbjevanja i priključenja na auto put. Sve su to ti razlozi. Ali, evo vidite na običnim regionalnim putevima i na bulevarima na kojima radimo kasni se po par mjeseci, a ne na jednom ovako teškom istorijskom infrastrukturnom poduhvatu. Dakle, zadovoljan sam, ne brinu me prigovori koji dolaze od dežurnih kritičara pa čak i od, naravno, zabrinutih građana“, rekao je premijer.