Ako Britanija napusti EU bez dogovora, prosječan Britanac biće 3.000 funti siromašniji

Podijeli

Izađe li Ujedinjeno Kraljevstvo iz Evropske unije bez dogovora s Briselom, britanska ekonomija smanjiće za 10,7 odsto u narednih 15 godina, pokazuje nova studija vlade Tereze Mej, pred kojom je teška misija da kroz britanski Parlament progura postignuti dogovor o uslovima izlaska Velike Britanije iz EU, piše Jutarnji.

Prema računicama koje je objavio Downing Street, britanska ekonomija bi u slučaju izlaska iz EU bez postizanja dogovora u narednih deceniju i po mogla izgubiti oko 200 milijardi funti, ili oko 3.000 funti po stanovniku. Najveći udar osjetio bi se na ekonomiji sjeveroistoka Engleske, regije koja je na referendumu o izlasku iz EU zdušno podržala Brexit.

Očito, pozicija Velike Britanije na svjetskoj ljestvici bila bi ozbiljno ugrožena ako ta zemlja napusti EU-blok bez dogovora. Ujedinjeno Kraljevstvo je lani, prema podacima međunarodnih institucija, bilo peta po veličini svjetska i druga po veličini evropska ekonomija, s bruto domaćim proizvodom (BDP) od 2,62 biliona američkih dolara. No, veći je problem što bi Britanci u slučaju izlaska iz EU bez dogovora postali znatno siromašniji.

Iako je jasno da bi ‘crni scenario’ Brexita bio velik udarac za Ostrvo, izvještaj vlade u Londonu britanski i svjetski mediji mahom ocjenjuju kao jednostran. Naime, osim opcije izlaska iz EU bez dogovora, postoje i druge mogućnosti, no Downing Street ne daje jasne odgovore na pitanje kakve bi štete britanska ekonomija pretrpjela u slučaju da se neki od tih scenarijuma realizuje. Ono što je jasno, to je da je u svakom od tih scenarijuma Britanija na gubitku, i to manje-više svi sektori njene ekonomije.