Šta je najbitnije nezaposlenima u Srbiji: Nije bitno kakav je posao, samo da primam platu

Podijeli

Većini nezaposlenih (61 odsto) nije bitno da li će zaposlenje naći u struci za koju su obučeni ili van nje, a presudan kriterijum prilikom izbora radnog mjesta im je novac, odnosno visina primanja.

Ovo je jedan od rezultata istraživanja među 1.300 građana Srbije na nedavno održanom online sajmu zapošljavanja “Virtualni dani karijera i znanja 2018” koje je sproveo “Infostud”.

Nezaposleni su kao najbitniji kriterijum pri izboru kompanije za koju će raditi izdvojili novac, odnosno visinu primanja i sigurnost na radnom mjestu.

Sa druge strane, zaposleni koji žele da mijenjaju firmu kao najvažniji kriterijum izdvajaju međuljudske odnose, ali i priznajnje za obavljeni rad, dok je plata na trećem mestu.

Volontirali bi ako postoji izgled da se zaposle

Da li će raditi posao za koji su se školovali, većini ispitanika nije važno.

Čak 61 odsto ispitanika odgovorilo je da im je presudan kriterijum za izbor radnog mjesta novac, potom radno vrijeme i sigurnost posla, kao i mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja.

Smatraju, pokazuju rezultati istraživanja, da su za dobijanje posla podjednako važni znanje i vještine koje poseduju, kao i radno iskustvo, a tek kasnije na red dolaze i sreća, preporuka, veza i, na samom kraju, formalno obrazovanje.

Više od 75 odsto ispitanika istaklo je da je spremno za volontiranje kod određenog poslodavca, ako postoji šansa za stalno zaposlenje.

Njih 40 odsto bi bilo spremno da volontira mjesec dana, 25 odsto do tri mjeseca, dok se s druge strane 24 odsto izjasnilo da nije spremno na ovaj korak.

Najveći broj nezaposlenih istakao je da po završetku školovanja nijesu uspjeli da nađu prvi posao (26 odsto), dok nešto više od petine ističe da su radili na određeno, ali da im je istekao ugovor, koji nakon toga nije produžen. Najviše traže poslove preko specijalizovanih sajtova za zapošljavanje, zatim preko porodice i prijatelja i društvenih mreža.

Dvije trećine planira da promijeni posao

Više od dve trećine, tačnije 76 odsto ispitanika koji imaju posao, istaklo je da planiraju da ga promijene u narednih godinu dana, samo 14 da bi to uradili ako bi bili prisiljeni, dok ostatak ne razmišlja o promjeni posla.

Prema istraživanju, više od polovine ispitanih ne očekuju povišicu ili napredovanje do kraja ove godine, a manje od 10 odsto je ovo ostvarilo tokom ove godine.

Svaki četvrti ispitanik se plaši za svoje radno mjesto, ali većina njih (65 odsto) nema ovu bojazan i radno mjesto smatraju stabilnim.

Blic