Ajnštajnovo pismo o bogu prodato za skoro 2,9 miliona dolara

Podijeli

Pismo iz 1954. u kojem je Albert Ajnštajn odbacio riječ “Bog” kao “proizvod ljudske slabosti” i u kojem govori o svom jevrejskom identitetu prodato je na aukciji za skoro 2,9 milijuna dolara, objavila je portparolka aukcijske kuće Christie’s.

U svom pismu, upućenom njemačko-jevrejskom filozofu Eriku Gutkindu, Ajnštajn daje potpuno iskreno i ogoljeno mišljenje o vjeri, nazivajući Bibliju “kolekcijom plemenitih, ali ipak primitivnih legendi”.

“Proizvod ljudske slabosti”

“Riječ bog za mene nije ništa nego izraz i proizvod ljudske slabosti”, napisao je fizičar godinu dana prije svoje smrti.

Cijena postignuta na aukciji u Njujorku, koja je završena u četiri minuta, bila je puno više od procjene Christie’sa koja se kretala oko 1,5 miliona dolara.

Ajnštajn je pismo napisao dok je živio u Prinstonu, kao odgovor na Gutkindovu knjigu iz 1952. u kojoj je pisao o jevrejstvu, Izraelu i modernom dobu.

Fizičar se takođe uhvatio Gutkindovog stava da je jevrejski narod izabran, kazavši da – iako rado pripada tom narodu – svoju vjeru smatra, kao i ostale, inkarnacijom primitivnog praznovjerja.