Tržište električne energije u Hrvatskoj se gasi

Podijeli

Uprkos velikim očekivanjima, liberalizacija tržišta električnom energijom u Hrvatskoj pokazala se, nažalost, fijaskom.

Snabdjevači se, jedan za drugim, polako “povlače” iz igre, a među posljednjima je kompanija “220V”, čiji su donedavni korisnici usluga zbunjeni jer im ovih dana stižu dopisi u kojima stoji kako su njihovi ugovori prebačeni “RWE Energiji”, piše Slobodna Dalmacija a prenosi SEEbiz.

Iz državne agencije HROTE (Hrvatski operator tržišta električne energije) to potvrđuju navodeći kako je “220V” svoje poslovanje “prodao” “RWE Energiji”, nakon što je istu stvar učinio Hrvatski Telekom, koji je, takođe, nekoliko godina bio u “biznisu” sa strujom.

“Nakon prodaje portfelja krajnjih kupaca ‘220V’ d.o.o. se povlači s tržišta u ulozi snabdjevača”, objašnjavaju iz HROTE-a.

Inače, s tržišta snabdievanja električnom energijom povuklo se čak sedam aktivnih snabdjevača – uz već spomenuti HT i “220V”, to su kompanije “Partner Elektrik”, “Korlea”, “Nox grupa”, “Rudnap Energija” i “i-energija”.

Otkako je krenula liberalizacija tržišta, dozvolu za obavljanje djelatnosti snabdijevanja električnom energijom dobilo je ukupno 16 kompanija, no onih koje su se doista time bavile, dakle, išle ususret kupcima, bilo je maksimalno deset.

Sada su, međutim, ostale tri – Hrvatska elektroprivreda, koja je i nakon ukidanja monopola ostala najmoćnija zadržavši 90 odsto hrvatskih domaćinstava, “RWE Energija” kao drugi najjači igrač kao i slovenski GEN-I.