Plan Brisela za jaču ulogu eura u svijetu

Podijeli

Evropska komisija objavila je neobavezujuće predloge kojima želi da osigura značajniju ulogu eura u međunarodnim plaćanjima i njegovu širu upotrebu u funkciji rezervne svjetske valute, prenose agencije.

Trenutni udio eura u globalnim međunarodnim plaćanjima je sličan dolaru i nešto je veći od 35 odsto.

EU je najveći uvoznik energenata u svijetu, s prosječnom vrijednošću uvoza od 300 milijardi eura, podsećaju u Komisiji, pozivajući zemlje EU da u budućim energetskim međunarodnim ugovorima koriste zajedničku evropsku valutu. Razmotriće i mjere kojima bi podstakli proizvođače aviona, poput Airbusa, da više koriste euro.

Dodaju i da bi mogli ispitati mjere podrške planu Evropske centralne banke (ECB) o uspostavi jedinstvenog evropskog sistema instant plaćanja. Time bi se mogla osporiti dominantna uloga kartica izdatih u SAD i sve uticajnija uloga američkih digitalnih divova u uslugama plaćanja.

ECB je predstavio taj plan prošle nedjelje, a mogućnost učešća najavilo je do sada samo osam malih i centralnih banaka iz Španije, Njemačke i Francuske, podsjeća Reuters.

“Odluku o upotrebi određene valute u konačnom, ipak, donose učesnici tržišta”, priznaju u Briselu.

Euro se u međunarodnim plaćanjima najviše koristio početkom prošle decenije, a njegova uloga je oslabila za vrijeme finansijske krize 2007/2008. godine. Od tada se nije oporavio dok je dolar potvrdio status valute koja se najviše koristi.

U Briselu tvrde da bi jači euro bio dobra stvar ne samo za Evropu već i za svijet, budući da bi “pomogao otpornosti međunarodnog finansijskog sistema”.

U posljednje vrijeme zelena novčanica je ipak počela da izaziva zabrinutost u pojedinim zemljama u kontekstu trgovinskih sukoba i upotrebe dolara u funkciji instrumenta kojim se nameću sankcije Iranu. To bi moglo osigurati uslove za značajniju ulogu eura, slažu se evropski zvaničnici.